GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fartfyllda dagar kring Hovdala

Hässleholm • Publicerad 18 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Under fyra dagar, mellan den 18 och 21 augusti, så kommer Hovdala International Horse Trials att äga rum både vid Hovdala Slott och Skyrups Country Club.

– Ryttarna är inte bara från Sverige. Vi har folk som kommer från Spanien, Finland, Tjeckien och flera andra länder, berättar projektchef Anna Wemlerth.

Det största dragplåstret för helgen är den fartfyllda fälttävlan som kommer att avgöra vem som går hem som svenskmästare.

På lördag kommer både senior- och juniormästaren att koras och även på söndag kan publiken njuta av fälttävlan, antingen på storbildskärm eller i gröngräset.

– Alla hinder är designaden från grunden och alla är speciella. Det mest spektakulära är nog vattenhindret vid Finja betong. Vattenhinder brukar alltid skapa dramatik, säger Anna Wemlerth.

Parallellt med Hovdala International Horse Trials så kommer både Hovdala slottsdagar och rally-SM att äga rum.

Men även om både fälttävlan och rallyt kommer ske samtidigt under lördagen så är Anna Wemlerth inte orolig. Enligt henne har de haft möten under hela året för att se till att allting går rätt till.

– Det är en styrka att vi anordnar det tillsammans, tillägger hon.

Men Jens Olsson, slottschef på Hovdala, håller inte helt med.

– Jag ville inte att det skulle anordnas på samma dag, säger slottschefen.

Han har oroat sig just för säkerhetsaspekten men enligt Anna Wemlerth så är det inte ett problem.

– Vi har avspärrningar, vi har ett säkerhetsteam på plats och hästambulanser. Vid övergångar har vi funktionärer med visselpipor. Det känns som att vi har kollat allt och förberett oss, säger Anna Wemlerth.

Tommy Bengtsson, projektledare och förvaltare på Hässleholms Industribyggnads AB (HIBAB), påpekar också att det har gjorts tester ute i skogarna.

– Problemet var att rallyt skulle störa eller skrämma hästarna eftersom vissa rallybilar låter väldigt högt, menar Tommy Bengtsson.

Men efter tester med höga knallar och hästar i skogen så märkte man att skogen dämpar mycket av ljuden och därför kände man sig säker på att anordna evenemangen parallellt.

För besökare med bil så kommer det vara mindre krångligt än vanligt. Under helgens evenemang så kommer det inte vara lika många avstängda vägar som det brukar vara. Tommy Bengtsson berättar att vägen mellan Brönnestad och Matteröd kommer att vara avstängd under vissa tider men annars så kommer många av vägarna vara tillgängliga för de som väljer att ta bilen.

Det finns gott om aktiviteter för de som inte gillar hästar då besöker kan ta del av musik, föreläsningar och mycket mer som sker på slottet under helgen. Samtidigt som hästtävlingarna är i full gång så kommer nämligen Hovdala att anordna en lantlivsmässa på slottet.

Under lördagen kommer det till exempel att vara mingel med The Perfect World Foundation och Anna lovar att några kändisar kommer vara på plats, men hon kan inte avslöja vilka.

– Det får vi se, det vågar jag inte nämna nu men jag kan lova att det kommer kända namn som inte är från byn.

Eventen har skapat ett stort lokalt intresse och det uppskattas av projektchefen.

– Det är glädjande att det har lockat till ett sådant lokalt engagemang. Jag hoppas att det kommer sätta Hässleholm på kartan inte bara i Sverige utan även i Europa, säger Anna Wemlerth.

Redan nu så arbetas det inför nästa års tillställning.

– Vi hoppas hålla igång engagemanget och växa för varje år, tillägger Anna.

Kajsa WallSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.