Nu startar jakten på nästa Idolvinnare

Kultur och Nöje På måndag startar den tolfte säsongen av Idol i TV4. – Det jag letar efter är fantastiska talanger och folk som kan få riktiga karriärer efter Idol. Och det kan jag garantera, det finns flera stycken som har den potentialen, säger Fredrik Kempe, i nya juryn.
Publicerad 20 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

På måndag drar den igång, den tolfte säsongen av talangprogrammet Idol inför en helt ny jury. Och den som tror att alla talanger redan fiskats upp har fel enligt Fredrik Kempe, som tillsammans med Quincy Jones III och Nikki Amina hade i uppdrag att sålla fram finalisterna bland tusentals sökande under vårens auditionturné.

– Varje gång Idol är ute kommer en ny årskull så nu hade vi för första gången folk som var födda på 2000-talet. De var många och väldigt många av dem var bra. Produktionen märkte också att många som sökt tidigare kom igen, för att det är en ny jury, säger han.

Fredrik Kempe kände inte sina jurykollegor innan och konstaterar nu efter att de jobbat tillsammans ett tag att de är väldigt olika.

Men vilka som skulle få en guldbiljett var juryn ändå ganska enig om.

– När man sitter och lyssnar på så många artister märker man väldigt tydligt vilka det är som berör. Exakt hur de gör det är olika; vissa sjunger så det står härliga till, andra har en viss personlighet och ytterligare andra lyckas berätta en historia om sig själva när de står där och sjunger, men vilka som går igenom är faktiskt inte så svårt att se.

Han erkänner att han inte följt Idol tidigare, han tittar väldigt lite på tv, men i sin roll som låtskrivare har han sett vilken inverkan programmet har kommit att ha.

– Jag har hållit på mycket med Melodifestivalen och man kan ju bara se i vilken symbios de här programmen lever. De senaste åren har en otroligt stor andel av de som vunnit eller som det gått väldigt bra för faktiskt varit med i Idol, säger Fredrik Kempe.

Vad säger du om den kritik programmet fått – att det försöker stöpa alla i samma form och knäcker unga människor med artistambitioner?

– Den kritiken måste få finnas och visst man kan se på det så, kortsiktigt. Men i mitt perspektiv är inte resan slut om man kommer sjua i Idol. I mitt perspektiv vinner Loreen hela Eurovision Song Contest fem-sex-sju år senare och kan potentiellt sett få en världskarriär. Det tar kanske lite tid men man får med sig en väldigt bra verktygslåda in i artistlivet.

Fredrik Kempe ser som sin uppgift som jurymedlem att vara stöttande, hjälpsam och ärlig i sin bedömning.

– Jag är inte en person som säger åt folk att de är värdelösa. Det ligger inte för mig och det är ingen som är det – alla har rätt att sjunga. Sen kanske de inte alltid är rätt för Idol och Idol kanske inte är rätt för dem.

Har ni hittat någon blivande världsstjärna?

– Jag är väldigt försiktig med epitetet världsstjärna. Jag vet att det har använts ganska flitigt i programmet, men jag kommer inte att använda det på 16-, 17-, 18-åringar. Det jag letar efter är fantastiska talanger och folk som kan få riktiga karriärer efter Idol. Och det kan jag garantera, det finns flera stycken som har den potentialen, säger Fredrik Kempe.

Innebär ditt engagemang i Idol att du inte hunnit skriva femtioelva låtar till Melodifestivalen?

– Förra året och i år har jag tagit det lite lugnare, dels för att jag har jag lite andra projekt som är väldigt tidskrävande, dels Idol. Men det kan nog säkert bli någonting. Låtar har, precis som artister, en egen vilja och ibland känns den där viljan väldigt stark. Då är det bara att hänga på, säger Fredrik Kempe och skrattar.

Fakta:

Från kval till final

Idols auditionturné besökte i våras Malmö, Östersund, Göteborg, Skövde och Stockholm.

Kvalveckan, där tv-tittarna röstar vilka av de kvarvarande deltagarna som ska gå till finalen, sänds måndag-fredag den 19-23 september i TV4.

De direktsända fredagsfinalerna startar den 30 september. Den 9 december avgörs vem som vinner Idol 2016.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.