Hässleholm Infrastrukturen i Hässleholm och Europa. Bostadsbyggandet i Sverige.Det var ämnena för de två första samlingarna när EU-Forum i Hässleholm drog igång på måndagen.
Hässleholm • Publicerad 22 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En av de högaktuella frågorna inom Europeiska unionen, vid sidan av flyktingkrisen, finanskrisen och effekterna av Storbritanniens utträde, är infrastrukturen inom Europa viktig för både företag och privatpersoner, menar Lena Wallentheim.

Det första seminariet handlade just om infrastrukturen och då den planerade och omdebatterade höghastighetsbanan mellan Malmö, Stockholm och Göteborg, där Hässleholm är en av de planerade stationerna.

Att samtala kring denna satsning fanns, förutom kommunalrådet, också Peter Lund koncernchef för Bergendahls och vd:n för Ikea AB Michael Stjernquist på plats. Alla rörande överens om nödvändigheten av en höghastighetsjärnväg som komplement till nuvarande stambanan.

– Vi hade råd att bygga stambanan för 150 år sedan, och nu måste vi fråga oss om vi har råd att inte bygga den nya höghastighetsbanan, menade Lena Wallentheim som också konstaterade att detta järnvägsprojekt också är ett bostadsbyggnadsprojekt.

Hon fick medhåll av Michael Stjernquist som bland annat berättade att 110 Ikeaanställda dagligen reser från eller kommer till Kastrups flygplats samt att bara drygt hälften av de 4 700 anställda som arbetar på företaget i Älmhult också bor där.

– Järnvägen är viktig för vår kompetensförsörjning, sade han men påpekade också vikten av en utbyggd sydostlänk med tanke på företagets transporter på tåg.

Koncernchef på Bergendahls, Peter Lund, höll också med om vikten av utbyggd infrastruktur. För företaget har Hässleholm det perfekta geografiska läget och nämnde i förbifarten att det inte är helt osannolikt att företaget flyttar delar av sina andra bolag till Hässleholm.

– Logistiken är superviktig för oss, och ska vi vara kvar i Hässleholm måste den fungera, menade han och kunde tänka att tio procent av företagets transporter kan vara järnvägsbundna i framtiden.

Peter Lund riktade en uppmaning till kommunalrådet, att bygga fler bostäder redan nu. Inte vänta på höghastighetsjärnvägen.

– Jag skulle vilja se jättemånga byggkranar i kommunen redan i dag, svarade Lena Wallentheim och nämnde flera områden i Hässleholm där det är planerat för nya bostäder.

Michael Stjernquist inflikade att behovet av bostäder är jättestort, och kunde konstatera att Hässleholm är den ort dit allt fler Ikeaanställda som arbetar i Älmhult flyttar. 170 anställda bor i Hässleholm. I Malmö/Lundområdet bor omkring 500.

Bostadsbyggande var rubriken för andra halvan av Europaforums förmiddag. Gert Vermeulen från Europeiska kommissionen var på plats för att bland annat konstatera att bostadspriserna i Sverige ligger betydligt högre jämfört med snittet i Europa (index 140 mot 100).

Två orsaker enligt honom är befolkningstillväxten och inkomstökningen i Sverige. Han konstaterade också att byggkostnaderna har ökat mer i Sverige än i andra EU-länder.

De fyra personer som under moderator Johan Hammarqvists ledning diskuterade dessa fakta hade naturligtvis olika syn på orsakerna och förslag på att få igång bostadsbyggandet.

Lena Micko (S) ordförande för Sveriges kommuner och landsting SKL:

– Kommunerna måste samarbeta med byggbranschen bättre. Det tar för lång tid mellan färdig byggplan och det verkliga bygget. Dessutom bör grunderna för överklagande ses över, regler för buller och riksintressen.

Ola Månsson, vd Sveriges byggindustrier:

– Ja, överklagandetiden spelar roll, Bara en dryg promille av överklaganden gick igenom enligt våra senaste siffror. Vi vill bygga så fort som möjligt, så frågan är vem som försenar byggandet.

Alf Karlsson, statssekreterare Näringsdepartementet:

– Regeringens mål på 700 000 nya bostäder till år 2025 kräver arbetskraft i alla led, från planarbete till byggjobbare. Dessutom måste kommunerna se till att det finns tillgång till mark för bostäder, skolor och äldreboenden.

Ola Johansson (C) bostadspolitisk talesman:

– Viktigt att hitta lösningar på att få in de yngre i bostäder, och förbättra planprocesserna.

bild 1/2
Ola Johnsson riksdagspolitiker (C), Ola Månsson vd Sveriges Byggindustrier, Lena Micko (S) ordförande Sveriges kommuner och labndsting SKL, Alf Karlsson statssekreterare Näringsdepartementet samtalade kring bostadsbyggandet på Europaforums första dag.
Foto: Hans Bryngelson
Peter Lund koncernchef Begendahls, Michael Stjernquist Ikea och Lena Wallentheim kommunalråd var alla överens om vikten av en höghastighetsbana och dess betydelse för Hässleholm och dess företag.Foto: Hans Bryngelson
Ola Johnsson riksdagspolitiker (C), Ola Månsson vd Sveriges Byggindustrier, Lena Micko (S) ordförande Sveriges kommuner och labndsting SKL, Alf Karlsson statssekreterare Näringsdepartementet samtalade kring bostadsbyggandet på Europaforums första dag.
Foto: Hans Bryngelson
Peter Lund koncernchef Begendahls, Michael Stjernquist Ikea och Lena Wallentheim kommunalråd var alla överens om vikten av en höghastighetsbana och dess betydelse för Hässleholm och dess företag.Foto: Hans Bryngelson
Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.