Hässleholm Att riva 48 kommunala byggnader kostar nästan 24 miljoner kronor. Därför vill tekniska nämnden att det avsätts en halv miljon kronor (500 000) årligen fram till åt 2065.
Hässleholm • Publicerad 24 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Den gamla taxiboden på Boställsgatan i Bjärnum står högt upp på tekniska förvaltningens rivningslista.
Foto: Hans Bryngelson/Arkiv
Den gamla taxiboden på Boställsgatan i Bjärnum står högt upp på tekniska förvaltningens rivningslista. Foto: Hans Bryngelson/Arkiv

Behovet av rivning av byggnader är fortfarande stort och blir ännu större med tiden som går, menar mark- och exploateringsavdelningen.

Eftersom många av byggnaderna är i så dåligt skick utgör de en fara att vistas i eller omkring och många av de 48 byggnaderna ligger dessutom vid vägar, badplatser eller centrum och ger ett mycket skamligt intryck av kommunen som fastighetsägare, menar avdelningen.

”Hässleholms kommun borde agera föredömligt i förhållande till privata fastighetsägare som har ovårdade fastigheter”, skriver mark- och exploateringschefen Jakob Ruter.

Nu har en lista över 48 rivningsfärdiga byggnader satts samman. De har numrerats i förhållande till en prioriteringsordning baserad på risk, visuellt intryck, nettodriftskostnad, rivningskostnad och exploateringsmöjlighet.

Om kommunen inte beviljar pengar för rivning av dessa byggnader är alternativet är sälja fastigheter med rivningsfärdiga byggnader eller försöka få en exploatör att ta rivningen i samband med dennes byggnation, eller låta byggnaden fortsätta förfalla.

Mark- och exploateringsavdelningen konstaterar att de flesta av byggnaderna på rivningslistan inte ligger på platser som ska exploateras, vilket innebär att de får fortsätta att förfalla.

Bland de tio översta byggnaderna på rivningslistan finns bilverkstaden på Vankivavägen, en sommarstuga på Albobygget Tyringe, den gamla cykelverkstaden på Drottninggatan i Hässleholm, taxibyggnaderna vid stationerna i Bjärnum och Vittsjö samt den gamla skolskjutbanan och målboden på Garnisonsområdet.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.