Här finns projektpengar

Hässleholm Jobbar du i en organisation eller företag med idéer om dansk-svenskt samarbete? I så fall finns 143 miljoner euro till förfogande via EU-programmet Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.
Hässleholm • Publicerad 25 augusti 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Öresundsbron har bundit samman Skåne och Köpenhamn. Men samarbetet mellan länderna måste utvecklas, enligt seminariedeltagarna som gav exempel på pågående projekt och berättade att det finns EU-pengar att söka.
Foto: Norra Skåne/Arkiv
Öresundsbron har bundit samman Skåne och Köpenhamn. Men samarbetet mellan länderna måste utvecklas, enligt seminariedeltagarna som gav exempel på pågående projekt och berättade att det finns EU-pengar att söka. Foto: Norra Skåne/Arkiv

Det sista seminariet på årets Europaforum ställde frågan, hur löser vi de skånska utmaningarna inom transportområdet?

Bland utmaningarna finns också att knyta ihop de många städer som finns i Skåne samt att lösa problemen med den låga sysselsättningsgraden i Skåne.

De som ändå pendlar i dag lägger 6 600 fler timmar på resandet och den samhällsekonomiska kostnaden ligger på nästan 300 miljoner kronor, enligt Emelie Petersson.

Ett sätt att öka samarbetet i Öresundsregionen finns i möjligheterna av finansiering via Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, som presenterades av Sofie Håkansson som är projektrådgivare för EU-programmet.

Ett annat projekt, som också får pengar från Interreg, är Faellesnordiskt sekretariat för e-mobiliterter i Öresund, Skagerrak och Kattegatt, som arbetar för att ta fram lösningar för eldrivna transporter.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.