”Swexit” står på SD:s dagordning

Hässleholm Två tredjedelar av alla beslut som tas av politikerna i fullmäktige är lagar och regler som har stiftats av våra EU- parlamentariker i Bryssel. Riksdagsledamoten och ledamoten i EU-nämnden, Pavel Gamov (SD) tycker det är fel.
Hässleholm • Publicerad 25 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021
Det är dags för Sverige att lämna EU anser, Pavel Gamov (SD) riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden.
Det är dags för Sverige att lämna EU anser, Pavel Gamov (SD) riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden.

I gassande kvällssol träffades han och tre EU-parlamentariker i en trädgård på Viktoriagatan i stan på torsdagskvällen för att prata om vad som är på gång i Bryssel och hur arbetet i korridorerna går till. Träffen var en del i Europaforum.

Vid sidan om Pavel Gamov fanns Anna Maria Corazza Bildt (M), Olle Ludvigsson (S) och Martin Dalunde (MP) på plats med var sitt glas bubbel i det inledande minglet.

Cirka 50 gäster var särskilt inbjudna till ”bersån”.

Efter ”Brexit” har EU:s framtid plötsligt hamnat i debattens fokus. Enfrågepartiet Ukip i Storbritannien lyckades få med sig en majoritet i folkomröstningen för ett utträde. Sverigedemokraterna samarbetar intimt med Ukip och är det enda partiet i Sveriges riksdag, som vill att landet begär utträde unionen.

Flyktingkrisen har spätt på nationalismen i Europa där allt fler vill vaka över sina egna gränser och inte släppa in fler flyktingar.

– Regeringarna i dessa länder har inte lyssnat på sina medborgare och EU har inte lyckats att lösa problemet, vilket har gjort EU till en del av problemet. Schengenavtalet har fallerat, konstaterar Pavel Gamov.

SD menar att EU har utvecklats till en klubb för en elit av byråkrater och lobbyister, som fjärmat EU från folken.

– Det är inte det EU, som vi gick med i. SD vänder sig mot den politiska delen och vill ha ett mellanstatligt samarbete på likvärdiga grunder. Därför vill vi fråga svenska folket om de vill att Sverige ska fortsätta vara medlem i EU, eller om vi ska lämna, förklarar Pavel Gamov.

Britternas avhopp chockade både dem själva och omvärlden. Kampanjen för utträde beskylldes för rena lögner, överdrifter och spelande på känslor om det egna folkets särskilda mission i ett Europa, som låter flyktingar välla över gränserna med Dovers stränder som mål.

Klarar lilla Sverige att stå utanför EU? Vi är ju extremt beroende av EU för vår export och handel?

– Det gör vi. Vi kan fortsätta att samarbeta med våra europeiska grannländer precis som nu med skillnaden att vi själva bestämmer över vår egen lagstiftning, anser Pavel Gamov

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.