Postnord och gasljus-lurendrejeriet

Opinion

Postnord har efter en granskning av Svenska Dagbladet erkänt att de medvetet struntat i att leverera kundernas paket till dörren: en tjänst som kunden i många fall har betalat, eller betalat extra för. Standardpåståendet att Postnord har sökt dig, men du var inte hemma, trots att du stått i ditt hem och kliat dig i huvudet har i många fall varit en lögn.
Som alla vet som har reklamerat en paketleverans från Postnord försöker man också inbilla kunden att hen har fel. Man har visst försökt leverera paketet, men kunden gick inte att nå, trots att portkod eller telefonnummer har angivits enligt instruktionerna. SvD:s granskning visar att det tvärtom funnits en överenskommelse inom koncernen om att chauffören inte får ringa kunden och kolla om hen är hemma, alternativt förvarna om att man är på väg så att kunden kan se till att vara det. Man har alltså haft en policy att aktivt luras.
Enligt Postnords Sverige-VD Anders Holm är det ”tråkigt” att det har blivit så. Att man medvetet har bluffat, för att inte säga drivit med, sina kunder i åratal utan konsekvenser är mer än ”tråkigt”, det är märkligt och kränkande.
I filmen Gasljus luras Ingrid Bergman av sin make att tro att hon håller på att bli vansinnig. Från vinden manipulerar han bland annat lägenhetens gasljus för att ge intryck av hallucinationer om att lampor släcks och tänds. Han förnekar sedan att han ser vad den oroliga hustrun ser. Detta har på engelska gett upphov till begreppet gaslighting, som innebär just att man medvetet manipulerar någon att tro att de har fel och är paranoida. Det som skett är att Postnord medvetet har ”gaslightat” sina kunder.
Vilket annat företag som helst skulle gå omkull efter detta. Postnord bör tills kunderna ser om det verkligen skett en förändring utsättas för konkurrens genom att konsumenter och företag använder sig av andra liknande tjänster istället.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du kvar din studentmössa?

  • Ja (64%, 303 Röster)
  • Nej (36%, 170 Röster)

Antal röster: 473

Loading ... Loading ...