Foto: Sjöräddningssällskapet Skillinge

Tom segelbåt drev i land – seglaren avliden

Ystad Strax efter klockan 13 på söndagen sågs en tom segelbåt med hissade segel driva i land väster om Ystad. Efter ett omfattande räddningsarbete med helikopter, två flygplan och flera räddningsbåtar, hittades en man i vattnet söder om Kåseberga. Mannen avled på sjukhuset.

– Han har avlidit och hans släktingar är underrättade, säger Anna Göransson på polisens ledningscentral.

Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral fick under söndagen samtal från flera privatpersoner som observerat en förarlös segelbåt i fritidsbåtsstorlek som drivit i land mellan Ystad och Svarte.
– En stor räddningsinsats pågår både från luften och till havs, sa Daniel Lindblad, presskontakt på Sjöfartsverket.

I sökandet användes Sjöfartsverkets räddningshelikopter från Ronneby, ett flygplan från Kustbevakningen, ett sportflygplan och passagerarplanet Baltic Explorer. Dessutom användes Sjöräddningssällskapets räddningsbåtar.

– Vi har en handfull räddningsbåtar för att kunna lokalisera någon nödställd på ytan och så fortsätter sökandet efter en ägare från land.
– Båten hade seglen satta vilket tyder på att en eller flera personer kan ha varit ombord och att en olycka inträffat till havs, säger Daniel Lindblad.

Ombord på båten fanns ett sjökort över området Simrishamn och Sandhammaren. Några ögonvittnen har uppgett att de sett båten komma drivande från området sydost om Ystad, vilket även bekräftas av information från den boj som räddningshelikoptern släppt i området.

Efter fem timmars sökande hittades en man i flytväst i vattnet cirka två nautiska mil söder om Kåseberga. Mannen vinschades ombord på räddningshelikoptern som därefter flög till Skånes universitetssjukhus i Lund. Enligt sjukhuset är mannens skador livshotande. Mannen hittades fyra kilometer ifrån land och 22,5 kilometer från platsen där båten upptäcktes.

Strax innan klockan 19 avslutades sjöräddningsinsatsen efter att man konstaterat att mannen troligtvis varit ensam ombord. Mannen som påträffats stämmer i ålder med ID-handlingar som hittats i segelbåten. Sjöfartsverket uppger att mannen periodvis bott i segelbåten. Andra fynd av personliga tillhörigheter i båten tyder på att det endast varit en person ombord.

×