Cyniskt sparbeting mördade folk i Italien

Opinion Folk dog helt i onödan i jordbävningen i Italien, hävdar åklagaren Guiseppe Saieva. I många fall handlade det om undermåligt konstruerade byggnader, som inte hade behövt kollapsa ens av en så kraftig jordbävning om de varit bättre byggda.
Opinion • Publicerad 29 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Folk dog helt i onödan i jordbävningen i Italien, hävdar åklagaren Guiseppe Saieva. I många fall handlade det om undermåligt konstruerade byggnader, som inte hade behövt kollapsa ens av en så kraftig jordbävning om de varit bättre byggda. Fuskande med billiga byggmaterial ledde till att husen var mindre hållfasta och kostade i människoliv och materialskador. Bland annat har det använts billiga betongbalkar. Det är ett för tungt material i områden med risk för skalv, eftersom de krossar underliggande väggar då. Detta är inget som kommer som en överraskning för byggare.

Det borde få svåra konsekvenser för ohederliga byggherrar. Att fuska med byggmaterial handlar inte bara om att hyresgästen eller husköparen blir lurad: det handlar som vi ser här konkret om personlig säkerhet. Detta gäller i särskilt hög grad i Italien med sin risk för både jordbävningar och vulkanutbrott. Det är en cynisk brist på respekt för andra människors liv att bygga dåliga hus där.

Dessa fuskare måste åtalas och förhindras att vara aktiva inom byggbranschen i fortsättningen.

Tyvärr är Italien svårt drabbat av korruption och svågerpolitik. Det finns en risk att samma aktörer får fortsätta ostört på grund av rätt kontakter eller mutor. Utmaningen för åklagaren blir stor. Men förhoppningsvis kan upprördheten över att liv offrats för girighet leda till att det går hela vägen till rättegång och fällande dom för de skyldiga.

Martina Jarminder

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.