Utredning ska göras kring försenade tåg

SKÅNE ”Måste rannsaka sig själv”
Publicerad 29 augusti 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Tågkaos i Hässleholm. Ersättningsbuss. Inställda tåg
Tågkaos i Hässleholm. Ersättningsbuss. Inställda tåg

Förseningar och inställda tåg och bussar är emellanåt vardagsmat för pendlarna i Skåne, och frustrationen är periodvis stor. Detta har inte undgått politikerna i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, och nu anser de att måttet är rågat.

– Skånes resenärer har haft en fruktansvärt ansträngd sommar, med otaliga förseningar och inställda resor. Region Skåne måste rannsaka sig själva för att på allvar komma på bukt med trafikproblemen. Det börjar med denna utredning, säger Cristina Glad (L) som är oppositionsledare i kollektivtrafiknämnden.

Någon exakt statistik på hur våren och sommaren sett ut med förseningar har politikerna inte, men det är en del som ska fram i utredningen.

– Vem vet, det kanske inte är så farligt som vi tror, men det spelar egentligen ingen roll. Det vi vet är att det varit några allvarliga incidenter under sommaren. Bland annat midsommarhelgen, som kanske var det värsta av allt, och åsknedslag senast i går (läs: i söndags) som slagit ut trafiken, säger Cristina Glad.

Många gånger ligger förseningarna inte inom Skånetrafikens ansvarsområde, och hur stor andel av förseningarna det är är viktig information för Region Skåne.

– För vår del är det väldigt väsentligt att veta eftersom vi kan ha påtryckningar på Trafikverket i de frågorna. Sen så är det klart att resenärerna som köpt biljetter av oss blir upprörda på oss när det inte fungerar, men vi vet kanske vilka åtgärder som vi kan vidta, säger Cristina Glad som menar att Trafikverket, som var ansvariga för midsommarhelgens kaos, borde kunna hantera liknande situationer bättre.

Skulle samma sak hända igen måste alla inblandade parter vara införstådda med vad som gäller, och hur de ska agera.

Vilka område är era (Skånetrafikens) när det handlar om förseningar?

– Det kan vara bussar och tåg som inte fungerar. Det kan vara dåligt underhåll på det som vi ansvarar för. Det kan vara personalrelaterat som att vi inte har lokförare till tågen, busschaufförer till bussarna eller något annat. det är bara några exempel, säger Cristina Glad som tycker det är lika jobbigt varje gång hon får se eller höra om större förseningar.

– Det här händer gång efter annan det har man ju sett nu i sommar, och det är inte roligt att se perronger fulla med folk som väntar på försenade tåg.

Utredningen om förseningarna ska presenteras för kollektivtrafiknämnden på deras möte den 30 oktober.

– Efter det vet vi vilka åtgärder vi ska gå vidare med, för något behöver göras, säger Cristina Glad i kollektvtrafiknämnden.

Robert RolfSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.