Bättre tider – för alla?
Sverige har den kanske starkaste ekonomiska utvecklingen i Europa. Optimismen år också stor inför kommande år. Det gäller både regeringen, som förra veckan höll sin traditionella kräftskiva med budgetförhandlingar på Harpsund, och Swedbank, som presenterade en konjunkturprognos i går, och många andra bedömare.
Även såväl förre finansministern Anders Borg som vice presidenten i Europeiska investeringsbanken Jan Vapaavuori (tidigare finsk näringsminister) hade på Europaforum Hässleholm förra veckan mest positivt att säga om Sveriges ekonomi.
Sverige är ett av ganska få länder som har återhämtat sig väl efter finanskrisen 2008-09. Finland har exempelvis fortfarande en bra bit kvar, innan ekonomin har växt ifatt det tapp som finanskrisen ledde till.
Ett problem för många länder är att produktivitetsutvecklingen inte är lika snabb i dag som för några år sedan. I Sverige har detta kompenserats av en snabbt ökande sysselsättning. Så hög andel av befolkningen som nu har inte varit i sysselsättning på 25 år, alltså före 1990-talskrisen.
Såväl regeringen som Swedbank tror på fortsatt hög ekonomisk tillväxt i Sverige, om än inte på samma nivå som 2016. För världen i övrigt finns det många osäkerheter – inte bara Brexiteffekterna och det amerikanska presidentvalet. Kinas tillväxt väntas bromsas upp, och hur exempelvis Ryssland och Brasilien utvecklas är högst osäkert.
Ändå kommer Sverige att klara sig bra. Vapaavuori pekade på att Sverige har de högsta investeringarna i EU och är bäst på att finansiera småföretag med kapital.
Ändå fortsätter Magdalena Andersson att blåsa på i ekonomin genom budgetunderskott både 2017 och 2018. Riktade åtgärder för att ge arbete åt de grupper som till stor del står utanför arbetsmarknaden – invandrare och unga utan gymnasieutbildade – behövs för att ge alla del av den goda ekonomiska utvecklingen.