Blåser nytt liv i deckarguldålder

Läsvärt För den som gillar klassiska, svenska pusseldeckare tipsar Gunilla Wedding om att Modernista ger ut H.-K Rönblom på nytt.
Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Tillsammans med Maria Lang och Stieg Trenter tillhörde H.-K Rönblom de ledande författarna under den period som brukar kallas för de svenska deckarnas guldålder 1945-1965.

Alla tre skrevpusseldeckare i klassisk stil à la de brittiska deckardrottningarna Agatha Christie och Dorothy Sayers men medan Maria Lang och Stieg Trenter fortfarande är väl ihågkomna har nog statsvetaren och journalisten Rönblom, som ansågs som den mest litterära av de tre, hamnat lite mer i glömska.

Nu blåser bokförlaget Modernista nytt liv i denna förra guldålder och inte minst i Rönbloms författarskap med en nyutgivning av hans deckare i elegant formgivna utgåvor. Först ut är de två första i Rönbloms serie – Död bland de döda från 1954 och Höstvind och djupa vatten från 1955. I dessa böcker får vi för första gången lära känna Rönbloms amatördetektiv, historikern och läroverksadjunkten fil dr Paul Kennet.

I Död bland de döda befinner sig Paul Kennet i en liten stad för att forska i rådhusarkivet. I rummet han hyr på ett pensionat har tjänstemannen Odel nyligen hittats död. Eftersom det finns oklarheter kring dödsfallet väcks Kennets nyfikenhet och han börjar leta efter en mördare bland pensionatets gäster. Höstvind och djupa vatten fick Sherlockpris när den utgavs och har bland annat röstats fram till en av de hundra bästa deckarna genom tiderna i Dagens Nyheter.

För egen del tycker jag dessutom att den borde ha fått pris för vackraste titel någon gång.

Här är i alla fall Kennet lärare i fiktiva Sundshamn när avläsaren på stadens elverk, Gerhard Bäck, kör på en ståltråd i brösthöjd på väg hem från en möte med nykterhetsföreningen Höstvind. Bäck faller av sin moped så illa att han avlider och frågan är om det är ett pojkstreck som gått fel eller överlagt mord. Till sin hjälp med gåtlösandet har Kennet denna gång sin syster Susanne som sedan återkommer i andra böcker.

Modernista gör utan tvekan en viktig insats för deckargenren när de ger nytt liv åt Rönbloms välskrivna och smarta deckare som också är väldigt intressanta tidskrildringar. Bara att börja läsa!

bild 1/3
Deckarförfattaren och filosofie doktorn H K Rönblom (1901-1965) var statsvetare och tidningsman och bland annat politisk redaktör påAftonbladet.
Foto: Lennart Nilsson/Scanpix
Deckarförfattaren och filosofie doktorn H K Rönblom (1901-1965) var statsvetare och tidningsman och bland annat politisk redaktör påAftonbladet.
Foto: Lennart Nilsson/Scanpix
Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.