Hemmaseger i sista hemmaracet

Sport • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Vädret visade sig från sin allra vackraste sida då Sensommarracet avgjordes på Harabackens motorbana. Publiken satt och njöt i sina solstolar och tog del av spänningen som utspelade sig på banan. Det var många rafflande heat med heta kamper mellan förarna.

Det blev en stor dag för arrangerande Hästveda FRC då det blev seger och en tredjeplats i seniorklassen. Martin Hansson vann A-finalen med klubbkamraten Mattias Hansen på tredje plats.

Martin Hansson hade dock ingen lätt väg fram till vinsten. Eftersom han inte lyckades skrapa ihop tillräckligt med poäng i kvalificeringsheaten fick han försöka ta sig till A-finalen via vinst i B-finalen.

Samma gällde för Jerry Svensson, även han Hästveda, som för övrigt leder Södra Bilsportförbunders folkracecup.

Efter en krasch på den första startsträckan kunde Martin Hansson gå upp i ledningen och vinna klart. Jerry, som var inblandad i kraschen, fick nöja sig med en andraplats och hade därmed kört färdigt för dagen.

I A-finalen tog Timmo Helgesson från Vimmerby starten före Hansson. Hästvedaföraren valde att ta alternativspåret direkt och kom ut som trea efter den första kurvan.

Men när det var dags för Helgesson att ta den långa vägen smet Martin Hansson förbi och upp på förstaplatsen.

En placering som han, trots omkörningsförsök från Helgesson, höll ända in i mål. Som fin trea körde Hästvedaföraran Mattias Hansen in.

– Har för vana att vinna hemma i Hästveda, det var ju sjätte gången, säger Hansson som ger en förklaring till sin taktik under loppet.

– Jag älskar att ta alternativspåret direkt i första kurvan. Sedan var det bara för mig att avvakta och köra förbi då de andra föraren skulle gå in där.

Hästvedaföraren trivdes så klart som fisken i vattnet hemma på Harabacken.

– Jag gillar när banan blir lite dålig som den blev i dag.

– Dessutom så fungerade bilen helt perfekt.

Precis som flera av sina klubbkamrater kör Martin folkracecupen där sex av de åtta deltävlingarna räknas. Just nu ligger Jerry Svensson på första plats men Martin Hansson utmanar i toppen.

– Vi får hoppas att jag eller Jerry tar cupen. Efter Hästveda återstår nu bara tävlingarna i Grimslöv och Tomelilla, säger Martin Hansson.

Damernas A-final vanns av Sofie Fors efter en hård kamp med Jessica Åberg från Karlskrona.

Fyra kom hemmaföraren Nellie Berglund medan Tomelillas Dennis Bondesson segrade bland juniorerna.

Även här blev det Hästveda på fjärdeplatsen genom Hannah Svensson.

bild 1/4
Marin Hansson, Hästveda, med segerbucklan efter segern i Semesterracet.
Det small rejält emellanåt på Harabackens motorstadion då sensommarracet avgjordes.
Sensommarracet i Hästevda var en riktig folkfest.
Alla bilar tog sig inte i mål för egen maskin.
Marin Hansson, Hästveda, med segerbucklan efter segern i Semesterracet.
Det small rejält emellanåt på Harabackens motorstadion då sensommarracet avgjordes.
Jan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.