Livsvarm roman om svek och upprättelse

Recension/litteratur Thomas Almqvist har läst den italienska författaren Claudio Magris roman Åtalsgrund saknas.
Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En man i Trieste är besatt av att samla krigsmateriel som gevär, ubåtar, tanks och allehanda vapen. Han vill skapa ett stort museum, som dokumenterar kriget och på så vis lovsjunger freden. Ärren och de otäcka minnena består emellertid och några sådana är de inskriptioner fångarna i nazisternas koncentrationsläger i Trieste, La Risiera, efterlämnat i ett försök att avslöja de landsmän som förrått dem.

Mannen, som är namnlös men har en verklig förebild, ser det som sin stora uppgift att förmedla sina vittnesmål till omvärlden, men en eldsvåda förgör både honom och delar av hans samlingar. I stället blir det Luisa, dotter till en judisk kvinna och en svart man, som ska förverkliga museet. Hennes arbete blir en kartläggning, där det förflutna kommer till liv genom en kör av röster, där de svunna skuggorna åter träder fram. Luisa blir lika besatt av museets idé som sin namnlöse föregångare.

Åtalsgrund saknas är en våldsamt grym men samtidigt ömsint berättelse om svek, skuld och upprättelse. Och om hur sanningen aldrig får gå förlorad i historiens malström. Som bekant är människans uppfinningsrikedom gränslös, när det gäller att uppfinna vapen för att förgöra andra människor. De olika rösternas alla minnesbilder väller fram i en närmast hallucinatorisk ordström, vilket gör att romanen spretar en aning. Den är rik på uppslag men alla fullföljs inte, så rikt är ämnet.

Magris gestaltar hur människan möter och formas av den ofta groteska historien. Genom att fördjupa sig i historien, säger han något viktigt om vår egen tid. Trieste var Österrike-Ungerns viktigaste hamnstad. 1945 besattes staden av jugoslaviska trupper, medan hamnen togs av de allierade, varefter hela Triesteområdet delades in i två zoner, en under amerikansk-brittisk förvaltning och en under jugoslavisk. Efter hårda förhandlingar 1954 införlivades den förra – där staden ingick – med Italien och den senare – Triestehalvön (Istrien) – med Jugoslavien. Triestehalvön var alltså först österrikisk, sedan italiensk, därefter jugoslavisk och nu är den slovensk. Gränsen finns där, menar Magris, och skapar identitet. I hela sitt författarskap omvandlar han den konkreta Triestemiljön till en själslig sådan och bekänner samtidigt sin vemodsfyllda kärlek till hembygden. Han beskriver Trieste som en kulturernas och handelsvägarnas mötesplats, där det latinska och germanska mötts och ingått en oupplöslig förening.

Åtalsgrund saknas är en ytterst laddad historia, där Magris med skoningslös skärpa avslöjar förrädarna i La Risiera. Det borgerliga Trieste var fascistiskt och kollaborationistiskt till sin natur under kriget. Inskriptionerna, anklagelserna, som de dödsdömda skrev på väggarna i La Risiera avslöjade namnen på kollaboratörerna, men namnen målades över efter kriget i ett försök att lägga locket på. Cirka 5000 personer dog i koncentrationslägret.

Magris är hänsynslös i sitt sökande efter den historiska sanningen.

Han ställer de känsliga men nödvändiga frågorna om den politiska inskränktheten i Trieste, där medlöparna till varje pris skulle skyddas.

Åtalsgrund saknas är en helt igenom levande roman, klar och livsvarm. Språket har spänstig smidighet, balans och även kraft och flyter på med en omisskännligt personlig ton. Tiden och tidens gång är viktiga motiv i Magris författarskap, där han gärna ställer individens skröplighet mot varats evighet. Luisa är ytterligare ett av de många mycket fina kvinnoporträtt han gör.

Åtalsgrund saknas är en annorlunda antikrigsroman. Trots alla krig fortsätter han ändå att tro på människan och kärleken. Samtidigt som den här romanen kommer hans mest berömda böcker Donau och Mikrokosmos ut i nyutgåvor.

bild 1/3
Claudio Magris. Foto: Paolo Magris
Den italienske författaren Claudio Magris är aktuell i Sverige med romanen Åtalsgrund saknas.Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Claudio Magris. Foto: Paolo Magris
Fakta:

BOK

Åtalsgrund saknas

Författare: Claudio Magris

Översättning: Barbro Andersson

Förlag: Forum

Thomas Almqvist
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.