Majorsgatan – då en idyll

Personligt Vyer från Majorsgatan är sällsynta!
Personligt • Publicerad 30 augusti 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Vyer från Majorsgatan är sällsynta! Därför är det roligt att hitta en gatubild från 1961 med några av husen på västra sidan, där nu Kvantums parkering finns.

Hässleholms stad höll på att lösa in dessa fastigheter för sanering inför Medborgarhusbygget, som inte blev av – det blev i stället Kvantum.

Närmast i bild ser vi huset på Majorsgatan 8, som enligt artikeln i vår tidning den 23 september 1961 ägdes av fru Sigrid Andersson. Där bodde sömmerskan Lisa Leandersson.

Nästa hus, en pampig tegelvilla med namnet ”Svenborg”, ägdes av maskinchefen till sjöss, Hjalmar Lundgren, med hustru Ester och beboddes av flera familjer, bland andra blomsterhandlaren Karl Axel Petersson. Sist i raden syns huset ”Solsta” med gatunummer 4. Av boende där har antecknats Birger och Anna Askman samt Lorentz och Tyra Adamsson.

Majorsgatan hade en körbana i mitten, belagd med storgatsten och på sidorna grusbana för cyklande. Sedan P2 kommit hit hösten 1947 dånade ibland stridsvagnar fram på stenläggningen.

Vi hade tur som hittade själva negativet till tidningsbilden. Fotografen bör vara Norra Skånes egen Olle Andersson, som anställdes just 1961.

bild 1/2
Majorsgatan
Majorsgatan
Majorsgatan
Majorsgatan
Torsten Karlson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.