Ingen polis till paviljongdemonstration

HÄSSLEHOLM Polisen kommer inte till lördagens manifestation för T4-paviljongen – däremot ordföranden i det nationella Arkitektupproret, som kämpar för bevarandet av vackra byggnader och slåss mot modernistiska ”fula lådor”.
Hässleholm • Publicerad 31 augusti 2016 • Uppdaterad 30 november 2021

”Vi har inga poliser, jag skäms för att tala om det” fick arrangörerna till svar, säger Evert Storm.

– Därför står det nu i vårt tillstånd att första och sista personen i ledet ska vara klädd i varselväst. Och vi får disponera halva trafikbanan.

Inte heller någon musikkår har gått att engagera till lördagens demonstration, vilket arrangörerna misstänker kan ha att göra med att frågan är mycket politiskt laddad.

– Vi har frågat Hässleholms stadsmusikkår, Kristianstads stadsmusikkår, hemvärnsmusikkår, Älmhults stadsmusikkår, Röke Blås... Totalt nio stycken musikkårer, säger Evert Storm, som inte fick napp förrän han frågade Göingemusickanterna. Stall Fredskog kommer att köra dessa med häst och vagn.

Samlingen sker utanför stadshuset klockan 12.20.

Marschen går sedan längs Viaduktgatan, väg 117 och in genom portarna på T4 till själva paviljongen där musiken fortsätter och Arianna Benigno, ombud för Svenska byggnadsvårdsföreningen och ordförande i Arkitektupproret – som kämpar mot modernistiska ”fula lådor” – samt Peter Alf håller tal.

Kostnaderna, ett par tusenlappar vardera, står arrangörerna som privatpersoner för.

De lovar redan att kampen för paviljongen kommer att fortsätta in i det sista:

– Det kommer att finnas folk som är beredda att kedja fast sig vid pelarna, säger Evert Storm.

Kristina HöjendalSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.