GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Maja är på väg mot skådespelardrömmen

Personligt Film och teater. Maja Magnusson från Vinslöv är 12 år och vet redan vad det är hon vill göra med sitt liv. Hon vill bli skådespelare. Eller bli och bli ... faktiskt så är hon redan skådespelare, med både fil, teater och musikal på sin meritlista.
Personligt • Publicerad 1 september 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

I höst har Maja huvudrollen som Skorpan i Underhållningspatrullens uppsättning av Bröderna Lejonhjärta, en roll som hon delar med Ängla Sigfridsson.

Maja har även en mindre roll i filmen Rum 213 som har spelats in i sommar och ska ha premiär lagom till sportlovet 2017.

Just nu är det full fart med repetitioner i Kristianstad på kvällarna, inför premiären den 23 september. Det innebär många turer från hemmet i Vinslöv.

– Det blir mycket körande för mamma och pappa. Men de tycker det är jättekul att jag får göra det här, säger Maja.

Hon har sjungit och dansat på kulturskolan i Hässleholm sedan hon var liten och har varit med på flera föreställningar här, men skådespeleriet är hon ganska ny på.

– Jag har varit och kollat mycket på teater och film och jag ville testa att göra det själv.

Med lite hjälp anmälde hon sig till en statistsida på internet.

– Jag gick med på en sida som heter statist.se.

Här kan man ansöka om både filmroller och statistuppdrag.

– Det finns allt. Långfilmer, reklamfilmer, eller om man bara vill vara med som statist.

Och Maja hade tur. Hon blev kontaktad av produktionsbolaget som skötte castingen inför filmen Rum 213, som bygger på den populära boken med samma namn av Ingelin Angerborn.

– De undrade om jag var intresserad och ville att jag skulle skicka ett filmklipp. Sen fick jag åka till Malmö och göra en casting. Då var jag riktigt nervös, skrattar Maja.

– Först skulle jag bara vara statist, men så fick jag en roll, som Sibel.

– Vi gjorde en pilotinspelning förra sommaren. Det är en sån som man gör för att kunna visa vad det är man vill göra.

Innan hon fick rollen i filmen hade hon inte läst böckerna, men nu håller hon på med både Rum 213 och uppföljaren Sal 305. Men som tur var behövde hon inte plugga in en massa repliker.

– Nej, jag hade inte så många. Jag skulle mest stå i ett fönster och titta!

– Men det var jättekul att vara med i en film och se alla kameror och se hur de filmar. Och att det är så många människor som är med som man inte ser, med ljud och ljus och allt.

Desto fler repliker har hon i Bröderna Lejonhjärta, i huvudrollen som Skorpan.

– Ja, nu på teatern är det jättemånga. Men det är så roligt med teater, att man inte är sig själv. Man får prova att leva ett annat liv.

Visst tycker hon det är svårt ibland.

– Men vi får jättemycket hjälp av regissören och man lär sig snabbt. Och det blir enklare att lära sig replikerna när man vet vilken känsla det är man ska förmedla, säger hon.

När Maja åkte på audition, för att prova till rollen i Bröderna Lejonhjärta, var hon inte alls beredd på att hon skulle få huvudrollen.

Först fick hon komma och sjunga en låt.

– Ibland har de valt ut någon åt dig och ibland får du välja själv. Den här gången hade de valt ut en låt.

Sedan fick hon komma tillbaka dagen efter och även läsa en scen.

– Det var jättemånga duktiga där och mamma sa efteråt att jag nog fick förbereda mig på att jag skulle hamna i barnensemblen.

Några veckor senare fick hon äntligen beskedet, hon hade fått rollen som Skorpan.

– Det går inte ens att beskriva hur glad jag blev när jag fick veta att jag skulle få spela Skorpan!

För att det inte ska bli för stor press på de unga skådespelarna är de två som delar på rollen. De har ju även skolan att tänka på.

– Men jag tycker det går bra, jag hinner. Men jag har inte så mycket fritid just nu, säger Maja och skrattar.

Och drömmen är att fortsätta med teatern även i framtiden.

– Det vill jag verkligen, i någon form i alla fall. Ja, jag hoppas verkligen det.

Profilen

Namn: Maja Magnusson

Ålder: 12 år

Bor: Vinslöv

Familj: Mamma, pappa och lillasyster som är 9 år.

Aktuell: Som Skorpan i musikalen Bröderna Lejonhjärta på Kristianstads teater och i en roll i filmen Rum 213.

Intressen: Tar sånglektioner och har dansat sedan hon var liten. ”Just nu har jag inte så mycket fritid, men jag gillar att vara med kompisar också.”

Tips från Maja för den som vill testa att skådespela: ”Anmäl dig till en statistsajt på nätet, det finns en massa olika. Jag är med på statist.se.”

3 bilder
Ingelin Angerborns bok Rum 213 och uppföljaren Sal 305.
– Det blir en ganska läskig film, det är ju en spökhistoria, och nu pratar de om att det ska bli 11-årsgräns på den. Men vi hoppas på 7, säger Maja, som nu håller på att läsa boken Rum 213 som nu ska bli långfilm. I sängen får hon sällskap av gammelkatten Tusse, 16 år. foto: Anna Persdotter
Maja Magnusson har redan erfarenhet från både teater och film.
Ingelin Angerborns bok Rum 213 och uppföljaren Sal 305.
– Det blir en ganska läskig film, det är ju en spökhistoria, och nu pratar de om att det ska bli 11-årsgräns på den. Men vi hoppas på 7, säger Maja, som nu håller på att läsa boken Rum 213 som nu ska bli långfilm. I sängen får hon sällskap av gammelkatten Tusse, 16 år. foto: Anna Persdotter
Anna Persdotter
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.