Stina Ekblad både läser och sjunger dikter av Edith Södergran i konserten Dagen Svalnar, som inleder konsertserien Quattro, i morgon. Foto: tt
Slagverksduon Gong spelar i kulturhusets Röda salongen den 20 oktober. Pressbild

Stina Ekblad först ut i höstens Quattro

En av Sveriges största skådespelerskor, Stina Ekblad, inleder höstens konsertserie Quattro, men det är inte den enda godbiten i höstens konsertprogram.
– Det finns allt möjligt – sång, litteratur och i stort sett alla instrument, säger Elisabeth Fäldt, ordförande i Hässleholms konsertförening.

Vårens satsning på en konsertserie under rubriken Quattro slog så väl ut att Hässleholms konsertförening och Kultur Hässleholm fortsätter sitt samarbete även i höst.
– Med Quattro var det många fler som hittade till våra konserter i våras och vi hoppas att publiken tycker om även höstens program, säger Elisabeth Fäldt.

Först ut, redan i morgon, är alltså Stina Ekblad, som sedan många år tillbaka tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon bjuder på en litterär och musikalisk salong då hon både läser och sjunger Edith Södergrans dikter tillsammans med en kammartrio som består av gitarristen David Härenstam, Peter Fridholm på tvärflöjt och Lauri Antila på kontrabas.
– Vi tycker att det är en spännande blandning med musik och lyrik och hoppas locka inte bara den publik som brukar gå och lyssna på musik utan även teaterpubliken, säger Elisabeth Fäldt.
Konserten med Stina Ekblad och kammartrion, som även spelar musik av bland annat Wilhelm Peterson-Berger, Hugo Alfvén och Johan Helmich Roman, ges i Hässleholm kulturhus, Röda salongen, i morgon, söndag, klockan 16.

Höstens andra konsert i serien blir klassiska pärlor med Christianstad Symfoniker, den 2 oktober. Konserten leds av gästdirigent Lars Kvensler och oboesolist är Ivan Nylander.
Denna nordöstra Skånes symfoniorkester har varit verksam sedan 1928, består av en blandning av amatörmusiker, fritidsmusiker, proffsmusiker och unga symfoniker och spelar en repertoar som spänner från klassisk musik till rock, jazz och barnvisor.

Slagverksensemblen Gong intar Röda salongen den 20 oktober. Petter Hedbom, Johan Söderholm, Malin Sjökvist och Frans Klingfors, som utgör Gong, vann kammarmusikbiennalen Ung & Lovande 2015 och har gett konserter på många olika scener och kammarmusikfestivaler runt om i Sverige. De spelar allt från Bach och Tjajkovskij till fartfyllda nummer inspirerade av bland annat jazz och flamenco.
– De här fyra kommer verkligen att fylla scenen och bara det är imponerande att se, säger Elisabeth Fäldt.

Sist ut i konsertserien, den 12 november, är Johanna Sjunnesson, cellisten från Broby som sedan flera år tillbaka tillhör Radiosymfonikerna och som varit solist vid allt från Polarprisbanketter till Grammisgalor.
Från Bach till Coldplay heter hennes program som innehåller såväl cello och elcello som videoprojektioner.
– Under den här konserter har vi tänkt att publiken ska få sitta på scenen, något som ger en väldigt speciell upplevelse för både den och musikern, säger Elisabeth Fäldt.
Precis som i våras kan man abonnera på alla fyra konserter i serien, till ett lägre pris.
Redan nu är det klart att Quattro fortsätter till våren, till exempel kommer skådespelerskan Anita Wall och gitarrduon Gothenburg Combo med ett program om Karin Boye och nybildade Hässleholms Blåskvintett ska ge en konsert.