Annons

En varm fläkt från New Orleans

Kultur och Nöje Second Line Jazzband blev en kul inledning på Hässleholms jazzklubbs höstsäsong, konstaterar tidningens recensent.
Publicerad 9 september 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Geografin väntade utanför restaurangfönstren när Second Line Jazzband växlade upp i sin New Orleans revival style.

Kvällshimlen tog efter en osannolikt varm och fuktighetsmättad septemberdag på sig sin färg först av rosa och violett, sedan av mörk cyan som om den välvde sig över Mississippis delta.

Annons

För att sedan svepas in i nattens svarta täcke av organza kring ljusen på Frenchmen Street när det göteborgska tradgänget tog sista tonen i Duke Ellingtons In My Solitude.

Den mogna publiken i den välbesatta lokalen kände säkert igen ungdomens dixietoner från Dutch Swing College Band, Sveriges Jazzband och Papa Bues vikingar.

Men här fanns också överraskande gränsöverskridanden som en dittills okänd 1920-talskomposition av Ellington och av Kurt Weilsk operettmusik från mellankrigstiden då Europa samlade sig till en ny katastrof. För att inte tala om Harry Belafontes farväl till Jamaica eller Niklas Carlssons ömsinta tonsättning av Gustaf Frödings I Ungdomen.

Men den sammanhållande ramen i konserten var igenkänningseffekten med låtar som ”Blue Eyes Crying In The Rain” med berörande sång av Jesper Albrektsson, ”If You Were The Only Girl In The World”, ”Down In Honky Tonk Town”, ”High Society” samt många fler traditionals som andades ”A Street Name Desire”.

Niklas Carlssons klangrika trombone förde tankarna ömsom till Jack Teagarden, ömsom till Bob Brookmeyer.

I sina generösa presentationer av bandmedlemmarna och låtarna bjöd han publiken på uppskattad stå uppkomik. Jesper Albrektsson har en spännande desillusion i sin sångröst som kontrasterar mot hans vårbäcksklara silverton i trumpeten. Olof Skoog blandade sin tempostarka saxofonstil med känslostarkt klarinettspel där han i avslutningsnumret bjöd på ett Jimmy Hamilton-mättat solo.

Johan Horner trummor, Per Bach kontrabas och Anders Wasén banjo rullade ut en mjuk, spänstig och studsande kompmatta.

Frågan är om inte trion under sina enstaka explosiva solon rev ner kvällens största applåder.

En kul inledning på jazzklubbens konsertsäsong i Hässleholm således.

Fakta:

Konsert

Second Line Jazzband

Farozon torsdagen den 8 september 2016.

Ett arrangemang av Hässleholms Jazzklubb.

Billy Bengtsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons