Den norska dokumentärfilmen Magnus är öppningsfilm på dokumentärfilmfestivalen Nordisk Panorama. I filmen har regissören Benjamin Ree följt den norska schackspelaren Magnus Carlsen. Pressbild

Nordisk Panorama öppnar med film om norskt schackgeni

Nordisk panorama Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Maja Lundquist, programchef för dokumentärfilmfestivalen Nordisk Panorama som i år arrangeras i Malmö för tredje gången 16 - 21 september.

Vad har ni för nyheter i årets program?
– I år gör vi fler specialvisningar på och utanför biograf än tidigare för att ge publiken unika filmupplevelser. Bland annat kommer vi att ha en kortfilmsvandring genom staden tillsammans med A Wall is a Screen, stickbio på Spegeln och badbio på Hylliebadiet där man kan ligga och njuta i poolen samtidigt som tittar på väl utvalda kortfilmer. Nytt för i år är också att vi öppnat upp publikpriset till att omfatta alla filmer på festivalen. Så ta chansen att rösta fram din favorit.

Berätta lite om årets öppningsfilm Magnus. Varför valdes just den?
– Magnus är en fantastisk historia om en liten kille som har svårt att passa in i skolan och som utvecklas till en av tidernas bästa schackspelare. Ung, snygg och charmig har han förändrat den allmänna synen på schack som gått från att vara mossig till brännhet på bara några år. Vi har valt den som öppningsfilm då vi tycker att den är spännande och inspirerande och vi tror att den kan beröra många människor. Det är ett enormt sug efter filmen internationellt och vi är hemskt glada och stolta över att få presentera Sverigepremiären för er här på Nordisk Panorama.

Årets festival har tema Norge – vad innebär det?
– Varje år tar vi pulsen lite extra på ett av de nordiska länderna. I år har vi djupdykt ner bland fjordar och fjäll för att hitta det där lilla extra som Norge har att ge. Bland annat blir det masterclass med Paul Refsdal som journalist har tillbringat mycket tid med självmordsbombare i Syrien, det blir midnattsbio med death metal-filmen Blackhearts och frukostbio med norska kortfilmer. På Sjöfartsmuseet visar vi Norges första Oscars vinnare Kontiki och på Konsthallen presenteras nya norska videokonstnärer. I vår Hangout på Panora kan man sjunka ner i en fåtölj och ta del av fem dygn från Hurtigrutten. Det norska konceptet Slow TV revolterar mot dagens snabba tempo och har blivit oerhört populärt.

Vad ser du själv fram emot mest under årets festival?
– Att möta alla spännande och intressanta människor som kommer till festivalen. Till festivalen kommer massor av internationella gäster och regissörer, kort och gott hela gräddan inom kort- och dokumentärfilm, för att under fem dagar visa sina filmer, möta varandra och sin publik och bli inspirerade till nya projekt. Vid nästan varje filmvisning kan du möta regissören och ställa frågor efter filmen. Sen tycker jag det ska bli riktigt spännande med vår interaktiva upplevelse-container på Friisgatan. Den kommer att bjuda på två otroligt spännande verk i gränslandet mellan film, konst och det digitala. The Orgasm Room och Welcome to Krabstadt.

Dagens fråga

Är du sportlovsledig?

Loading ... Loading ...