Personligt

Petra vill sätta fokus på barns självkänsla

Petra Krantz Lindgren utgår från sig självFoto: Caroline Andersson/bonnier fakta
Personligt
Personligt Psykologi. När beteendevetaren Petra Krantz Lindgren för några år sedan började dela med sig av sina tankar om föräldraskap i sin blogg En annan du hade hon ingen aning om att hon några år senare skulle ägna sig åt de här frågorna på heltid. Nästa vecka kommer hon till Hässleholms kulturhus för en författarkväll.

Anna Persdotter

Efter att ha läst psykologi och kommunikation ägnade sig Petra Krantz Lindgren åt statsvetenskap och politisk psykologi. Det ämnet utforskade hon också i sin doktorsavhandling.

Men så förändrades hennes fokus.

– Det handlade om att jag själv fick barn och det var väldigt stökigt i början.

– Vi började använda oss av Anna Wahlgrens metoder och tyckte att det fungerade. Men det var fortfarande saker vi behövde slipa på, så jag gick en föräldrakurs.

Det var först då hon började reflektera på allvar över vad hon själv ville och vilken relation hon ville ha med sina barn.

Petra slängde ut sina gamla föreställningar om att vara förälder och uppfostra sina barn, tankar om att barn ska lyda och att använda sig av hot och mutor för att få barnen att göra som föräldern vill.

– Jag insåg att det handlar om att samarbeta. Att behandla varandra med ömsesidig respekt och likvärdighet och att försöka förstå vilka behov som ligger bakom barnets beteenden.

Hon utbildade sig för att själv hålla föräldrakurser.

Sina tankar och funderingar började hon dela med sig på sin blogg En annan du. Inspirationen till bloggens namn kommer från en indianstam där man hälsar på människor man möter med orden: Jag är en annan du.

– Det är precis så det är. Barnet är en annan du och jag kan gå till mig själv och fråga mig hur jag skulle vilja bli bemött.

– När jag kom på det här kände jag plötsligt en stor trygghet. Jag behövde inte gå och slå upp svaret i en bok, utan jag hade svaren i mig själv.

Bloggen väckte allt mer intresse, men var fortfarande relativt liten.

– Det började med träget arbete. Jag hade kanske 50 visningar om dagen. Men så skrev jag en bloggpost som small till rejält!

Det var när hon frågade sin dotter om hon älskade sig själv. Ni kan läsa en del av bloggposten på högersidan i tidningen här.

– Med den hade jag 260 000 visningar på två dygn och plötsligt var det en stor blogg.

Sedan dess har Petra Krantz Lindgrens inlägg delats flitigt på bloggar och i sociala medier. Dessutom hörde Bonnier fakta av sig och undrade om hon ville skriva en bok i ämnet. Det blev boken Med känsla för barns självkänsla, som kom ut 2014 och blev årets mest sålda faktabok på internetbokhandeln Adlibris.

– Det är otroligt. Jag tror de tryckte den i 2 800 exemplar för den första upplagan och nu har den sålt i ungefär 40 000.

– Jag märker att det finns en längtan efter mer likvärdiga relationer med sina barn, men man vet inte vad man ska göra i stället och faller in i samma gamla vanor. Det är lätt att prata om ett annat sätt att vara, men hur gör man då? Jag tror att min bok har fyllt ett tomrum.

Nu jobbar Petra heltid med bloggen och åker runt för att hålla föreläsningar. Dessutom håller hon fortfarande föräldrakurser.

I Hässleholm på onsdag kommer hon fokusera på barns självkänsla och hur man får barnen att förstå att de duger som de är.

– Jag tar upp varför det är så otroligt viktigt att skapa relationer med barnen där deras självkänsla får näring.

– Barn vill inget hellre än samarbeta, men de vill bli bemötta med respekt.

Hon beskriver det som att det sunda förnuftet har hamnat i skymundan i jakten på just den där metoden som har svar på alla frågor om barnuppfostran.

Och barnuppfostran förresten, är ett ord som hon inte riktigt gillar.

– Jag använder det själv ibland, för att det ska bli tydligt vad jag pratar om. Jag tycker att föräldraskap handlar om att föräldrar och barn växer tillsammans, inte om lydnad och att vi ska vara pedagoger som ska undervisa barnen, som om de var ett projekt som vi ska forma.

Samtidigt som hennes tankar ger en genklang hos många blir hon ibland ifrågasatt.

– Det är många som uppfattar det som att jag förespråkar eftergivenhet, och att barnens behov är det viktigaste. Så är det inte. Det jag pratar om är att behoven är lika viktiga.

Hon föreslår att man som förälder försöker sätta gränser utan att för den skull klandra barnet.

– Berätta för barnet, så här känner jag och det här är viktigt för mig.

– Ofta tänker man, vad finns det för knep? Jag önskar att det fanns något knep, men det finns det ju inte.

– Det handlar om att bygga en bra relation med sitt barn, så att barnet känner sig värdefull och duktig och duger som man är.

Petra berättar att just frågan om något knep ofta kommer under föreläsningar och kurser och då har hon fem punkter som hon brukar ta upp. De punkterna kan du läsa, något förkortade här nedanför.

Anna Persdotter

Fakta

Namn: Petra Krantz Lindgren

Ålder: 44

Bor: Lidingö

Familj: Man och två barn

Gör: Föreläsare, kursledare och författare

Bok att rekommendera: Aktivt föräldraskap av Thomas Gordon. Boken skrevs på 70-talet och finns dessvärre inte längre i bokhandeln, men den finns på många bibliotek.

För 25 år sedan

En citronflicka, en viking och en rejäl påsksmäll

Gösta Karlsson får en blomma i en kruka i form av en brandmanshjälm.
Gösta Karlsson avtackas med en blomma i en passande kruka.
Fotograf: Åke Ljungberg
Personligt
Personligt Minns du att det fanns planer på att bygga en vikingaby vid Finjasjöns strand och att placera ett vikingaskepp mitt i sjön? Och det var inget aprilskämt. Det var däremot cd-skivan som skulle lura polisens hastighetskontroller. Det hände för 25 år sedan. Minns du?

Minns du

Gatukontoret föreslår att parkeringsavgiften i Hässleholm höjs från två till fem kronor i timmen. Man vill även höja felparkeringsavgiften ordentligt samtidigt som man vill sänka bidragen till enskilda vägar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Läsarens egen bild

Noa Nyman hälsar glad påsk!
Fotograf: Privat
Personligt

Här har vi lille Noa Nyman, som iförd kanindräkt vill hälsa alla en glad påsk. Noa är son till Mariell och Sam Nyman och det är mormors mor, Berit Wirödal, som skickat in bilden.

Personligt

Sångaren Janne Landegren är död

Personligt
Personligt Sångaren i dansbandet Ingmar Nordströms, Janne Landegren, har avlidit i en ålder av 68 år.

Janne Landegren sjöng och spelade bas och gitarr i det populära bandet från 1979 till 1991. Han har tidigare spelat i Telestars.

1977 var han även en av deltagarna i Melodifestivalen med låten Trädets ros, som hamnade på en sjätteplats.

Tillsammans med Ingmar Nordströms har han spelat in många album och sjungit låtar som Gösta Gigolo.

När gruppen så småningom slutade, fortsatte Janne Landegren med musiken och han var med vid flera tillfällen då gruppen återförenades på scen. Han framträdde även med Börge Lindgrens och Micke Ahlgrens.

Personligt

Boktips

Bild på en liten mus i hatt och en hund.
Pyramiden, stadenpå andra sidan av Kim M Kimselius.
Fotograf: arkiv
Personligt
Personligt Staden på andra sidan - pyramiden
Kim M Kimselius
Roslagstext

Detta är den tredje och fristående delen om Matilda och Marcus som hamnar i den parallella världen Haminoja. Den onde Zobukili har tagit över världen. En lila dimma ligger över landet, den förtrollar människor och djur att och får dom att följa hans vilja. Ska Marcus och Matilda kunna rädda sina vänner? Samtidigt är Marcus mamma orolig över vart han tagit vägen. Matildas mormor som är från Haminoja ska försöka berätta och ta med henne till parallellvärlden för att rädda barnen. Spännande läsning från tio år och uppåt.

Personligt

Boktips

Jordens största kalashatare, av Ellen Greider.
Personligt
Personligt Jordens största kalashatare
Ellen Greider
Alfabeta

En del barn älskar att leka med kompisar hela tiden. Inte jag. Jag har också vänner, men jag tycker om att vara själv. Men det är precis som att man aldrig får vara i fred, i skolan ska man alltid jobba i grupp. Eller så säger rastvakterna att du måste leka med de andra barnen på rasten. En dag ska jag visa klassen min koja. Då bestämmer fröken att vi måste dela in oss i grupper. Det gillar inte jag, för de andra verkar ändå inte bry sig om mig. Istället kilar jag iväg in i skogen, ensam, och efter ett tag upptäcker jag att jag är vilse. Då är det inte lika roligt att vara själv längre. Det är skrämmande men som tur är dyker fröken upp efter ett tag.

Och när hela klassen blir bjuden på kalas, vill jag helst inte gå dit. Jag måste, fast jag hatar kalas! Boken handlar om gemenskap på olika sätt och villkor. Det är kul att leka med andra men en del vill faktiskt bli lämnade i fred. Boken vänder sig till åldersgruppen sex till nio år.

Personligt

Läsarens egen bild

Bild på en björk med påskfjädrar i.
Påskbjörk i Hästveda.
Fotograf: Alf Månsson
Personligt
Personligt

Alf Månsson har tagit denna bild på torget i Hästveda.

Där har björken pyntats med påskfjädrar till glädje för alla som går förbi.

Personligt

Från Syrien till ett liv med miljontals bin

Samer Kabalan och dottern Rafif står bakom tre bikupor.
Biodlare Samer Kabalan med dottern Rafif.
Fotograf: Maja Ögren Andersson
Personligt
Bisyssla. För sex år sedan kom Samer Kabalan till Sverige från Syrien.

För två år sedan fick han diplom efter att ha deltagit i Rosendals biprodukters yrkesutbildning i biodling. Idag är han stolt ägare till ett hundratal bikupor på 16 olika platser i Östra Göinge. Själv bor han i Sibbhult.

I Syrien var Samer Kabalan en framgångsrik affärsman i klädbranschen. Men terrorism och allmän osäkerhet gjorde det omöjligt för honom och familjen att bo kvar. Det var med sorg i hjärtat han förstod att han måste flytta därifrån.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

Lennarth Nilsson är död

Lennarth Nilsson skulle ha fyllt 101 år i augusti.
Fotograf: Privat
Personligt
Personligt Som tidigare meddelats har Lennarth Nilsson, Hässleholm, avlidit i en ålder av 100 år.

I samband med att Lennarth Nilsson fyllde 100 år ordnade han en överraskningsfest, som vi skrev om i Norra Skåne. Det var ingen vanlig födelsedagsfest, utan i samband med detta passade han på att gifta sig med sin sambo Britta Persson.

Barnen var de enda som visste vad som skulle ske och när alla var samlade tog kyrkoherde emeritus Friedrich Eberhard på sig sin skrud och sedan fick brudparet avge sina löften inför Gud och de församlade, till allas stora glädje.

Hjälpte till på lantbruket

Lennarth Nilsson föddes i Benarp och växte upp i en syskonskara på nio barn. De fick tidigt lära sig hjälpa till med sysslorna på lantbruket.

Ett stort intresse var musik och Lennarth spelade piano, dragspel, gitarr och fiol i orkestern Trojka. Han startade senare även Bror Lennarths orkester.

Ett annat intresse var fotboll, där han var målvakt i Kungshult innan han blev värvad till Höör.

Äktenskap ingicks med Gudrun och familjen utökades med sonen Lasse och dottern Lena.

1952 gick flyttlasset till Hässleholm. Där fick han tjänst på Hässleholms verkstäder och läste till ingenjör. Han var även målvakt i HIF och blev spelande tränare i Vinslöv.

Verkstadschef på Samhall

Familjen flyttade till Kristianstad, där Lennart blev platschef vid Yllefabrikens mekaniska verkstad Texo AB. Fram till sin pensionering var han verkstadschef hos Samhall i Hässleholm.

Han spelade saxofon i Raggie swingers orkester och sedan bas med Hakon Svärd.

Lennarth var med och startade Hässleholms musikkår och blev dess sekreterare. Han bildade även PRO-kören i Hässleholm, där han var ledare i tio år. Det var där han träffade Britta Persson som han gifte sig med på sitt 100-årskalas.

Bröllopet och 100-årsdagen blev en riktigt glad nyhet på Norra Skånes familjesidor.

Lennarth Nilsson skulle ha fyllt 101 år den 28 augusti.

Närmast anhöriga är hustrun Britta, sonen Lasse och dottern Lena med familjer.

Personligt

Artisten Adam Schlesinger död

Adam Schlesinger dog till följd av coronaviruset.
Fotograf: Richard Shotwell
Personligt
Personligt Artisten och låtskrivaren Adam Schlesinger har avlidit till följd av coronaviruset. Han blev 52 år gammal.

Han var med och grundade rockgruppen Fountains of Wayne 1995, där han skrev många av låtarna. Deras debutalbum innehöll bland annat sången That thing you do, som var med i filmen med samma titel som kom ut året därpå. Det nominerades både till en Golden globe och en Academy award.

Gruppen gav ut fem album från 1996 till 2011. På tredje albumet fanns låten Stacy’s mom, som nominerades till en Grammy.

Adam Schlesinger var även med i Ivy and Tinted windows. Hans sånger finns med i filmer som There’s something about Mary och Orange county.

Han gjorde soundtrack till filmen Josie and the pussycats och till Broadway musikalen Cry-baby. Han nominerades till Emmy award för låtar i Sesan street och Crazy ex-girlfriend och även för text och musik till sången Antidepressants are so not a big deal.

NÄSTA ARTIKEL