Petra Krantz Lindgren utgår från sig självFoto: Caroline Andersson/bonnier fakta

Petra vill sätta fokus på barns självkänsla

Psykologi. När beteendevetaren Petra Krantz Lindgren för några år sedan började dela med sig av sina tankar om föräldraskap i sin blogg En annan du hade hon ingen aning om att hon några år senare skulle ägna sig åt de här frågorna på heltid. Nästa vecka kommer hon till Hässleholms kulturhus för en författarkväll.

Efter att ha läst psykologi och kommunikation ägnade sig Petra Krantz Lindgren åt statsvetenskap och politisk psykologi. Det ämnet utforskade hon också i sin doktorsavhandling.
Men så förändrades hennes fokus.
– Det handlade om att jag själv fick barn och det var väldigt stökigt i början.
– Vi började använda oss av Anna Wahlgrens metoder och tyckte att det fungerade. Men det var fortfarande saker vi behövde slipa på, så jag gick en föräldrakurs.

Det var först då hon började reflektera på allvar över vad hon själv ville och vilken relation hon ville ha med sina barn.
Petra slängde ut sina gamla föreställningar om att vara förälder och uppfostra sina barn, tankar om att barn ska lyda och att använda sig av hot och mutor för att få barnen att göra som föräldern vill.
– Jag insåg att det handlar om att samarbeta. Att behandla varandra med ömsesidig respekt och likvärdighet och att försöka förstå vilka behov som ligger bakom barnets beteenden.

Hon utbildade sig för att själv hålla föräldrakurser.
Sina tankar och funderingar började hon dela med sig på sin blogg En annan du. Inspirationen till bloggens namn kommer från en indianstam där man hälsar på människor man möter med orden: Jag är en annan du.
– Det är precis så det är. Barnet är en annan du och jag kan gå till mig själv och fråga mig hur jag skulle vilja bli bemött.
– När jag kom på det här kände jag plötsligt en stor trygghet. Jag behövde inte gå och slå upp svaret i en bok, utan jag hade svaren i mig själv.

Bloggen väckte allt mer intresse, men var fortfarande relativt liten.
– Det började med träget arbete. Jag hade kanske 50 visningar om dagen. Men så skrev jag en bloggpost som small till rejält!
Det var när hon frågade sin dotter om hon älskade sig själv. Ni kan läsa en del av bloggposten på högersidan i tidningen här.
– Med den hade jag 260 000 visningar på två dygn och plötsligt var det en stor blogg.

Sedan dess har Petra Krantz Lindgrens inlägg delats flitigt på bloggar och i sociala medier. Dessutom hörde Bonnier fakta av sig och undrade om hon ville skriva en bok i ämnet. Det blev boken Med känsla för barns självkänsla, som kom ut 2014 och blev årets mest sålda faktabok på internetbokhandeln Adlibris.
– Det är otroligt. Jag tror de tryckte den i 2 800 exemplar för den första upplagan och nu har den sålt i ungefär 40 000.
– Jag märker att det finns en längtan efter mer likvärdiga relationer med sina barn, men man vet inte vad man ska göra i stället och faller in i samma gamla vanor. Det är lätt att prata om ett annat sätt att vara, men hur gör man då? Jag tror att min bok har fyllt ett tomrum.

Nu jobbar Petra heltid med bloggen och åker runt för att hålla föreläsningar. Dessutom håller hon fortfarande föräldrakurser.
I Hässleholm på onsdag kommer hon fokusera på barns självkänsla och hur man får barnen att förstå att de duger som de är.
– Jag tar upp varför det är så otroligt viktigt att skapa relationer med barnen där deras självkänsla får näring.
– Barn vill inget hellre än samarbeta, men de vill bli bemötta med respekt.

Hon beskriver det som att det sunda förnuftet har hamnat i skymundan i jakten på just den där metoden som har svar på alla frågor om barnuppfostran.
Och barnuppfostran förresten, är ett ord som hon inte riktigt gillar.
– Jag använder det själv ibland, för att det ska bli tydligt vad jag pratar om. Jag tycker att föräldraskap handlar om att föräldrar och barn växer tillsammans, inte om lydnad och att vi ska vara pedagoger som ska undervisa barnen, som om de var ett projekt som vi ska forma.
Samtidigt som hennes tankar ger en genklang hos många blir hon ibland ifrågasatt.
– Det är många som uppfattar det som att jag förespråkar eftergivenhet, och att barnens behov är det viktigaste. Så är det inte. Det jag pratar om är att behoven är lika viktiga.

Hon föreslår att man som förälder försöker sätta gränser utan att för den skull klandra barnet.
– Berätta för barnet, så här känner jag och det här är viktigt för mig.
– Ofta tänker man, vad finns det för knep? Jag önskar att det fanns något knep, men det finns det ju inte.
– Det handlar om att bygga en bra relation med sitt barn, så att barnet känner sig värdefull och duktig och duger som man är.
Petra berättar att just frågan om något knep ofta kommer under föreläsningar och kurser och då har hon fem punkter som hon brukar ta upp. De punkterna kan du läsa, något förkortade här nedanför.

Anna Persdotter

Fakta
Namn: Petra Krantz Lindgren
Ålder: 44
Bor: Lidingö
Familj: Man och två barn
Gör: Föreläsare, kursledare och författare
Bok att rekommendera: Aktivt föräldraskap av Thomas Gordon. Boken skrevs på 70-talet och finns dessvärre inte längre i bokhandeln, men den finns på många bibliotek.