Anders Bengtsson åkte med polisen under ett nattpass. Foto: Peter Paulsson

Anders Bengtsson nytt oppositionsråd

ÖSTRA GÖINGE Anders Bengtsson. Så heter det nya oppositionsrådet i Östra Göinge. Bengtsson (S) tar över efter Ann Ahlbin.

– Det blir min uppgift som lagledare för Socialdemokraterna att se till så att vi vinner valet 2018, säger Bengtsson.
Äldreomsorgen och hemtjänsten.
Ungdomsarbetslösheten.
Och integration.
Det är frågor som Anders Bengtsson lyfter fram.
– Man pratar ju om 90-10. 90 procent är man överens om över partigränserna, övriga 10 procent är politiken. Och vi måste lyfta fram vad som skiljer oss från borgarna, vi måste prata mer om de där 10 procenten. Och det handlar bland annat om äldreomsorg, integration och ungdomsarbetslöshet.
Marcus Jeppsson, avgående ordförande i Arbetarekommunen, är inne på samma linje. Men han påpekar samtidigt att Ann Ahlbin inte ”sprang Patric Åbergs ärenden”, vilket kritiska röster har hävdat.
– Det håller jag inte med om. Det är viktigt att ha ett samarbete för att vi ska få igenom vår politik också. Det vi måste bli bättre på är att förmedla vad vi har gjort, vad vi har stridit för. Vi har gjort och gör mycket bra, men vi måste få ut det. Vi ska bli bättre på det och vinna valet 2018, säger Jeppsson.

Anders Bengtsson är en veteran inom politiken som bland annat har suttit i riksdagen. Nu kliver han för första gången fram och blir ledare för S i Östra Göinge.
– Nu blir jag heltidspolitiker. På pappret är väl uppdraget på 70 procent, men det blir en hundraprocentig arbetsinsats. Sen är det här ju ett uppdrag man har till låns, jag kommer att ha kvar min firma, men den blir lite vilande, säger han.

Var det självklart för dig att acceptera det här uppdraget?
– Vi har ju haft ett par månader på oss att fundera. Det har varit många turer och det var inte alldeles enkelt att tacka ja. Men det är så viktigt att det finns en bra socialdemokratisk politik i Östra Göinge att jag är beredd att lägga ner arbetet som krävs. Vi har utmaningar i kommunen.
Bengtsson poängterar han inte är en enmansshow utan ledare för ett lag.
– Det är ett lagarbete. Vi har ju nya personer på många poster nu. Jag kan och kommer inte att göra allt själv.

Målet för Bengtsson är att bli kommunalråd.
– Ja, jag är ingen vikarie, vi satsar långsiktigt. Jag är oppositionsråd och gör jag ett bra jobb och får partiets och väljarnas förtroende är jag ett blivande kommunalråd.
Han har gjort sig känd som en debattsugen herre som ibland svingar rätt vilt i talarstolen.
– Jag har ju jobbat med politik länge och det är viktigt att vara aktiv och synas, säger han.

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du klimatångest?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar