Vad vill Birgitta Ohlsson?

Krönika

Striden kring liberalen Birgitta Ohlsson handlar inte främst om henne eller partiledaren Jan Björklund. Problemet är större än så. Väljarflykten. Och att färre stöder mittfåran i svensk politik.
”Av riksdagspartierna var det Folkpartiet som hade svårast att behålla 2010 års väljare (endast 42 procent av väljarna 2010 röstade även på partiet 2014).” (Flytande väljare. SCB)
Jämfört med valet 2014 vinner Liberalerna fram till maj sympatisörer från Socialdemokraterna, 0,6 procent, från Miljöpartiet 0,3 procent och från Kristdemokraterna 0,2. procent. Men Liberalerna har tappat 0,6 procent till Moderaterna och 0,2 till Sverigedemokraterna och står still på 6,1 procent. (PSU. SCB.)

Jag gillar verkligen Ohlssons mod och stil, ibland har jag beundrat hennes rättframhet, men är hon, vilket hennes anhängare hävdar, socialliberal? Ohlsson är inte kulturellt konservativ, emot monarki och för relativt fri invandring men det är inte samma sak som socialliberal. Socialliberaler anser att statlig inblandning kan behövas för att få marknadsekonomin att fungera bättre. Socialliberaler vill till skillnad från marknadsliberaler ha starkt socialt skyddsnät. Tar Ohlsson strid med marknadsliberalerna? Nej.

Sverige är i det mest besvärliga inrikespolitiska läget sedan 1920-talet. Vare sig Björklund eller Ohlsson arbetar för starkt skyddsnät. Liberaler står nu för press nedåt på löner och sociala villkor och tror att bara arbetslösa söker jobb får dom ett. Utrikesfödda arbetslösa har en sjättedels chans, i förhållande till inrikes födda, att få ett jobb.
Alliansen har tappat röster till SD och förlusten kan bli än större i nästa val. Därför skickar Björklund signaler om förbud mot starta nya religiösa friskolor. Det är en kulturkamp med SD om väljarnas stöd. Det gillar inte Ohlsson. Innebär inte Ohlssons stöd för religiösa friskolor att flickor och kvinnor kommer att underordnas män? Är det socialliberalt?
Väljarnas sympatier har flyttat till SD bland annat för att väljare inte accepterar sänkta pensioner eller för att de som är åkare eller chaufförer ser sina inkomster sänkta på grund av oschysst konkurrens från Östeuropa. Eller de för att de riskerar bli utkastade ur sjukförsäkringen.
Birgitta Ohlsson hemsida visar hennes hjärtefrågor: Feminism, EU, globalisering, mänskliga rättigheter, frihandel, demokrati, solidaritet och djurskydd. Profilen är snarlik Miljöpartiets. Utrymmet för den politiken är begränsat. Det visar Miljöpartiets numera svaga stöd i opinionen.

Jag står på gatan med en äldre kvinna. Hon har blivit utelåst från sitt vård- och omsorgsboende innanför Stockholms tullar. Jag frågar om hennes tidigare arbete och det antyder att hon kan ha varit folkpartist. Det tar en rejäl stund, flera samtal till olika tjänstgörande i Stockholms socialförvaltning, innan vi skiljs åt. En låst glasdörr öppnas till slut.
Är Birgitta Ohlsson en ledare som utöver de stora frågorna i världen också bryr sig om vanliga människor med vanliga problem? Sveriges demokrati behöver en borgerlig vänster som är socialliberal och som inte ytterligare polariserar Sverige. Samt begränsar överströmningen av otrygga borgerlig väljare till Sverigedemokraterna.

Dagens fråga

Brukar du läsa böcker eller lyssna på ljudböcker?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×