Annons

”Storebror ser dig” testas bland äldre

Höör • Publicerad 3 oktober 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

Tänk dig att 86-åriga Greta, som är dement, går vilse under sin dagliga promenad i parken och förvirrar sig iväg mot ett håll där hon inte känner igen sig alls.

I samma ögonblick plingar ett larm på demensboendet där Greta bor eller hos hemtjänsten i Höörs kommun.

Annons

Aha, Greta är på vift, förstår personalen. Med hjälp av en digital karta kan de sedan enkelt se var på kartan Greta befinner sig, för att sedan ge sig ut och ledsaga henne hem igen.

Det påhittade scenariot kan snart bli verklighet i Höörs kommun. Socialnämnden har nu klubbat igenom en testperiod med GPS-positionering i omsorgen. Fyra enheter ska införskaffas och testas under en tvåårsperiod.

Den nya tekniken för digital övervakning ska testas inom demensvården och hemtjänsten.

Med hjälp av ett slags armband som fästs på den äldre, och som inte går att ta av, är den äldre uppkopplad till satellitnavigeringssystemet GPS.

Utrustningen går att ställa in så att larmet går först när den demente eller äldre hamnar utanför ett visst fält. Det betyder att brukaren kan gå sin vanliga favoritpromenad i parken, men att larmet går om man hamnar utanför den vanliga slingan.

Användningen av GPS-positionering kan betyda mycket för demensvården, menar Anders Magnhagen (S) som är ordförande i socialnämnden.

– Det här innebär ökad frihet för den enskilde.

Han påpekar att användandet bygger på att den enskilde, eller en anhörig, godkänt att den digitala övervakningen används.

Att kunna lokalisera en äldre som gått vilse på det här smidiga sättet betyder mycket för att spara på samhällets resurser, framhåller Anders Magnhagen.

I vanliga fall kanske man måste dra igång en stor sökinsats där polis och personal måste ge sig ut i jakten på den äldre, påpekar Anders Mannhagen.

Annons

Under socialnämndens möte klubbade man även igenom en testperiod med tillsyn med hjälp av en nattkamera inom omsorgen.

Anders Magnhagen förklarar att det är vanligt att nattpersonalen både inom hemtjänsten och de särskilda boendena tittar till de äldre på natten, för att se att de ligger i sin säng som de ska.

– Men de här rundorna när man kanske måste köra långa slingor för att titta till de äldre tar både tid och kostar pengar, säger Anders Magnhagen.

Nu har nämnden därför sagt ja till att i liten skala testa att göra samma tillsyn med hjälp av kameraövervakning.

Tanken är att den äldre har en kamera installerad i sovrummet. Under en kort tidsperiod under natten på tio minuter sänder kameran bilder till nattpersonalen, som sitter någon helt annanstans.

På så sätt kan nattpersonalen se att den äldre inte förirrat sig bort från sängen eller kanske trillat ur sängen.

Skulle sängen vara tom kan personalen öppna en ny ”tittperiod” senare, som också är tidsmässigt begränsad.

– Om sängen fortfarande står tom kan personalen då åka dit, fortsätter Anders Magnhagen.

Tillsynen med kamera ska testas på fem medborgare inom äldreomsorgen under en halvårsperiod.

Anders Magnhagen är medveten om att det finns en integritetsaspekt av att man använder sig av den här typen av digital tillsyn.

Annons

Han påpekar att den som får besök av en nattpatrull kanske blir störd i sin nattsömn genom att man blir väckt när patrullen tittar in. Det störningsmomentet slipper man med kameraanvändningen.

Kameran kan också riktas så att den bara filmar till exempel fötterna och för kameratillsynen gäller också att den enskilde måste godkänna den digitala tillsynen först.

Både kameratillsynen och GPS-positioneringen är sprungna ur satsningen på medarbetardriven innovation inom äldreomsorgen.

– Vi ser det här som ett sätt att hänga med i utvecklingen.

bild 1/3
Att titta till de äldre så att de ligger i sängen som de ska tar mycket tid och resurser i anspråk inom omsorgen. Nu ska man i liten skala testa att ersätta nattpatrullen med kameror som håller koll på äldre nattetid.
FOTO:Jessica Gow/TT
– Det här innebär ökad frihet för den enskilde, säger socialnämndens ordförande Anders Magnhagen (S) om tekniken med GPS-positionering.
Genom GPS-positionering ska det nu gå lättare att lokalisera en dement person som har gått vilse.                             ARKIVBILD
Att titta till de äldre så att de ligger i sängen som de ska tar mycket tid och resurser i anspråk inom omsorgen. Nu ska man i liten skala testa att ersätta nattpatrullen med kameror som håller koll på äldre nattetid.
FOTO:Jessica Gow/TT
– Det här innebär ökad frihet för den enskilde, säger socialnämndens ordförande Anders Magnhagen (S) om tekniken med GPS-positionering.
Toomas LaagusSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons