– Jag tycker att man kunde ha gjort mycket på ett annorlunda sätt. Vi är till för att stötta den lilla människan, säger Sven-Inge Svensson som varit kommunens miljöchef sedan 1997.Foto: JÖRGEN ALSTRÖM/Arkiv

Miljöchefen ger Grantingeparet rätt

HÄSSLEHOLM Miljöchefen Sven-Inge Svensson minns diskussionerna på dåtidens miljökontor och hur impopulärt det var även långt efter flygbesprutningsskandalen att tilldela paret Gun och Kjell-Åke Persson kommunens miljöpris.
– Men sakligt finns det absolut ingenting att argumentera mot, säger han.

Många märkligheter omgärdar turerna kring giftskandalen i Grantinge 1979 och därefter, vilket Norra Skåne berättat om i veckan. Varken kommunens hälsovårdsnämnd, länsstyrelsen, Naturvårdsverket eller regeringen har velat erkänna de fel som begåtts.

Hässleholms kommuns nuvarande miljöchef Sven-Inge Svensson ställer sig dock helhjärtat bakom paret och deras kamp.

När flygbesprutningen ägde rum arbetade Svensson som hälsovårdsinspektör.
Inifrån stadshuset följde han ärendet, som snart lades ned på dåvarande miljö- och hälsoskyddschefens och nämndens initiativ. Motståndet mot att hjälpa paret var massivt, konstaterar han.
– Vi är en lantbruksbygd. Det fanns väldigt nära kopplingar mellan de lantbrukare som nyttjade de här tjänsterna med ogräsbesprutning och de som satt i ledning, både i länsstyrelsen och i kommunen. Jordbruksnäringen höll man om ryggen.

Rent konkret begicks flera fel, menar han.
– Flygbesprutning på den här tiden var godkänt, ja, men inte om man kunde sprida giftet på annat sätt. På de här fälten kunde man absolut ha spridit med traktorsspruta istället.

Varför ville man inte göra det, tror du?
– Många bönder gjorde det tillsammans, över stora arealer, och då blev det naturligtvis billigare.

Svensson anser att dåvarande miljökontorets ledning misskötte sitt uppdrag.
– Där är flera fel begångna. Kjell-Åke Persson fick inte ens veta att hans ärende lagts ned, och när han försökte ta upp det igen fanns inte bevisen kvar, och så vidare.
Han nämner också hur miljö- och hälsoskyddschefen samt kommunalrådet sagt att de inte kunde skriva under på att det verkligen flugit några plan över området den aktuella dagen, eftersom de inte hade sett några.
– Man behöver ju inte själv ha sett något för att det ska vara sant. Det fanns fotografier och listor över beställare.

Hur gick diskussionerna på miljökontoret?
– Internt är det klart att vi hade diskussioner på kontoret om huruvida det kunde skötts på ett annat sätt.

Ändrade de ansvariga sig?
– Det var lite som Ethel Forsberg skrev; det var en som klagade och många andra som tyckte att det var så det skulle fungera. De tänkte ”nu flyger vi inte längre så nu är det inget att klaga på”.
– Det var många konstigheter.

1997 tillträdde Svensson som miljöchef. Året därpå tilldelades Gun och Kjell-Åke Persson kommunens miljöpris, av samma myndighet som 19 år tidigare klätt av honom all trovärdighet.
Det var inte alldeles okontroversiellt.
– Nej, det var inte helt populärt i kommunen. Många tyckte att jag trampade på dem genom att göra så.

Hässleholms kommun är fortfarande en jordbruksbygd. Sven-Inge Svensson har stött på motstånd. År 2007 sökte han nytt jobb i Lund i raseri mot att miljönämndens ordförande förnekade klimatförändringarna, och mot att fyra av sex politiska ledamöter var lantbrukare, eller ”LRF-lobbyister” som han kallar dem.
Motsättningar mellan olika intressen uppstår fortfarande.
– Det händer väl att jag trampar på ömma tår när jag uttalar mig. Men jag kan inte censurera mig själv. Jag talar om fakta utifrån min profession, sedan får andra tycka vad de vill, säger han.

När Kjell-Åke i vintras gav ut sin bok var miljöchefen den första att köpa den, även om det inte var så enkelt eftersom den inte fanns i den lokala bokhandeln.
– Boken är väldigt nyttig att läsa. Jag hoppas att fler läser den.

Läs mer:

De ger upp – efter nära 40 års kamp

”Så flög han rakt över mig på lägsta höjd”

Ingen upprättelse efter besprutning

Dagens fråga

Är du sportlovsledig?

Loading ... Loading ...