GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sverige bästa landet för flickor

Publicerad 11 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Efter Sverige kommer Finland och Norge. Sist på listan återfinns Niger, Thcad och Centralafrikanska republiken.

Bland de parametrar som vägts in märks barnäktenskap, antal flickor som blir gravida, som går färdigt skolan, mödradödlighet och antal kvinnliga ledamöter i landets parlament.

Barnäktenskap är fortfarande ett av de största hindren för flickors utveckling världen runt.

- I länderna i botten på listan börjar den onda cirkeln för flickorna ofta med barnäktenskap, vilket leder till fler graviditeter i unga år, och färre flickor som kan gå färdigt skolan. Det ökar också risken för att utsättas för våld i hemmet, och att smittas av sexuellt överförbara sjukdomar säger Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin i ett pressmeddelande.

Stefan Franzén
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.