Johaug fast i dopningstest

Therese Johaug har testat positivt för dopning.
”Jag är helt förkrossad, förtvivlad och förbannad över situationen jag har hamnat i”, sa hon gråtandes på en presskonferens.


Johaug ska ha fått i sig den anabola steroiden klostebol sedan hon använt krämen Trofodermin, ett läppbalsam mot brännskador, under ett höghöjdsläger i Italien i slutet av augusti.

– Jag fick en kräm av Fredrik (Bendiksen, norske landslagsläkaren) för att behandla mina solbrända läppar. Han köpte krämen på ett apotek i Italien. Jag frågade om det var OK att använda den och han sa ja, att den inte innehöll några otillåtna preparat. Jag hade full tillit till Fredrik och trodde på vad han sa. Jag står utan skuld i det här, jag tog ansvar och frågade läkaren, sa en gråtande Johaug på en presskonferens arrangerad av det norska skidförbundet.

Som en konsekvens av avslöjandet valde Bendiksen att ta på sig ansvaret och avgå med omedelbar verkan.

Hur avslöjandet påverkar Johaugs framtida karriär är osäkert. Pappa Johaug tror dock på sin dotter.