Kommunen betalade fakturan på 2 900 kronor – för en gratis spann issmältningsmedel.Foto: Kristina Höjendal

Skattepengar har gått till blufföretag

HÄSSLEHOLM Universal Solutions fakturerade Lunds kommun 65 000 kronor för fem paket våtservetter. I dag kan Norra Skåne berätta att även Hässleholms kommun blivit lurad av det varningslistade företaget.

SVT Nyheter Skåne avslöjade på torsdagen att en enskild tjänsteman på Lunds kommun gjort beställningar av förbrukningsvaror för nära 225 000 kronor från ett företag som Förenade bolag gått ut och varnat för.
För pengarna har kommunen fått sopsäckar, våtservetter, lastbilsrengöring och avfettningsmedel till enorma överpriser. Bara fem paket våtservetter kostade 65 000 kronor.

Hässleholms tekniska avdelning har inte handlat för lika stora belopp: det rör sig om 17,5 kilo issmältningsmedel för 2 900 kronor – dock även det ett överpris.
Tolv liter issmältningsmedel kostar 149 kronor på Granngården.
Efter att fakturan hade betalats spärrade kommunens ekonomikontor företaget i sitt interna system.
Kommunens gatuchef Stefan Alvedal var den som tog emot fakturan.

Kontrollerar ni inte företagen ni handlar från?
– Nja, det gör inte jag i alla fall. Det ringer jättemånga och vill sälja, men vi har ramavtal och handlar inte utanför dem.

Det aktuella företaget hamnade på Förenade bolags varningslista redan i mars 2015. Detta var dock ingenting som Stefan Alvedal kände till när företaget hörde av sig i vintras.
Försäljaren var enträgen, säger han. Han berättar att han beställde en liten billig spann men drar sig sedan till minnes att han skulle få den gratis.
– Hon sa att de skulle skicka en testspann och att jag inte skulle behöva betala för någonting. Men sedan skickade de ändå en faktura, och den vägrade jag betala. Då ringde hon igen och uppmanade mig att betala den.
Stefan Alvedal säger att han blev uppringd ”säkert sju-åtta gånger”. Fakturan betalades dock aldrig, konstaterar han efter att ha tittat i tekniska kontorets eget ekonomisystem. Men enligt kommunledningskontorets ekonomiavdelning gick betalningen – på 2 900 kronor – trots allt iväg till företaget den 14 juni i år.

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...