GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Han tog emot Östra Göinges filmpris

SIBBHULT Per Åhlin hyllades på filmfestivalen i Sibbhult
Östra Göinge • Publicerad 23 oktober 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

– Jag har aldrig strävat efter att bli känd, jag är väl omodern. Och så har jag jobbat så mycket så jag har inte haft tid att vara kändis, säger Per Åhlin – vinnare av Östra Göinges filmpris.

Animatören Per Åhlin på Pennfilm har på sitt imponerande cv några av de riktigt stora svenska barnfilmerna. Från Dunderklumpen och Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton till Lilla Anna och Långa farbrorn och Emil & Ida i Lönneberga. Han har fått ta emot en lång rad priser – inklusive Guldbaggar och Kristallen – genom åren.

Nu kan han lägga ytterligare ett pris till samlingen. Östra Göinges filmpris, som delades ut för första gången på filmfestivalen i Sibbhult.

Under lördagens festival i Sibbhults Folkets hus var Åhlin på plats och tog emot sitt pris.

Fullmäktiges ordförande Camilla Westdahl (M) var prisutdelare och hon erkände att hon fick googla Per Åhlin för att ta reda på vem han var.

– Och när jag hade gjort det insåg jag att du har varit med mig under hela min uppväxt med din fantastiska filmskatt. Och nu är du en stor del av mina barns uppväxt, sa Westdahl när hon överräckte filmpriset i sten.

Det var ett bokstavligt talat tungt och vackert stenpris, konstaterade Per Åhlin när Norra Skåne fick en pratstund med honom efter prisutdelningen.

Man kan ju tro att det tunga priset väger ganska lätt för en person som fått flera stora priser i sin karriär.

– Nej, absolut inte. Det är väldigt roligt, säger en glad och tacksam Åhlin och lyfter fram alla som han har jobbat med.

– Det är ju en hel stab och utan mina trogna medarbetare hade det inte blivit någon film. Sen att det har blivit några priser genom åren beror väl mest på att jag har levt så länge, skrattar den 85-årige Per Åhlin.

Det var Per Åhlins film Resan till Melonia, baserad på Shakespears drama Stormen, som visades i Sibbhult på filmfestivalen. Och den ligger honom varmt om hjärtat.

– Man brinner ju för varje projekt. Men det är väl Resan till Melonia och Karl-Bertil Jonsson som är lite speciella av filmerna jag har varit inblandad i. Jag började jobba med Hasse och Tage 1963 och vi tröttnade aldrig på varandra.

Trots alla filmer och trots att du har jobbat med storheter som Hasse och Tage är du något av en doldis?

– Ja, men att bli känd är inget jag har strävat efter. Och jag har jobbat så mycket, det är ju inte bara filmer utan bokomslag och illustrationer, så jag har ändå inte haft tid att vara kändis, säger Per Åhlin, som har lite svårt att se sig själv som animatör.

– Jag har inte riktigt accepterat att jag är animatör, jag känner mig som tecknare. Jag brukar kalla mig bildmakare.

Du har inga planer på att gå i pension?

– Så länge jag orkar och det finns något att göra vill jag fortsätta.

Det är lätt att tro att Per Åhlin bara behöver vifta med sitt cv för att få vilket projekt som helst finansierat.

Är det så?

– Nej, nej, nej! Det är inte lätt att hålla på med animation i Sverige. Det är svårt att få pengar, det är samma krig i dag som det var när jag började. Eller det är ännu värre i dag. Under mina år har vi haft fler projekt som inte blivit av än projekt som faktiskt har blivit gjorda. Det säger väl det mesta om hur svårt det är.

Har du några nya projekt på gång?

– Ja. Eller det är inte bara jag, men jag är en av många som är inblandade. Tyvärr kan jag inte säga vad det är, det är hemligt än så länge.

Gunda Fridman, ordförande i Sibbhults Folketshusförening, hyllade vinnaren av filmpriset.

– Jag tror inte folk förstår vilket jobb han har gjort och vilka fantastiska figurer han har gjort. Han är på något sätt animationens fader och hans arbete är en del av den svenska kulturskatten. Det är jätteroligt att han har kommit hit, säger Fridman.

bild 1/2
Fullmäktiges ordförande Camilla Westdahl (M) delade ut Östra Göinges filmpris till Per Åhlin.
Per Åhlin, vinnare av Östra Göinges första filmpris som delades ut vid filmfestivalen i Sibbhult.
Fullmäktiges ordförande Camilla Westdahl (M) delade ut Östra Göinges filmpris till Per Åhlin.
Per Åhlin, vinnare av Östra Göinges första filmpris som delades ut vid filmfestivalen i Sibbhult.
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.