Wizex, dansbandet från Osby som består av Tommy Karlsson, Eric Iversen, Anna Sköld, Thomas Lindberg, Thomas Wennerström och Allan Dittrich, släpper albumet Game set & match den 4 november. Foto: Olof Abrahamsson

Siktar på grand slam med sin nya musik

Tony Irving sjunger en av låtarna och Camilla Läckberg har skrivit texten till två av de andra. På sitt nya album Game set & match bjuder Wizex på många serveess.
– Vi tycker själva att det är ett album med bra svensk musik, säger kapellmästaren Eric Iversen.

Det har gått fyra år sedan Wizex senast släppte nyskriven musik. De två senaste albumen, jubileumsskivan 40 år i folkparkens tjänst som släpptes 2013 bestod av nyinspelningar av bandets gamla hits medan Schlagers på väg (2014) innehöll gamla schlagers som stöpts om i Wizextappning.
– Både vi och, har vi förstått, publiken har suktat efter nya Wizexlåtar, säger Eric Iversen.

Till nya plattan, som släpps den 4 november, har han själv skrivit sex låtar och sångaren Thomas Lindberg har för första gången fått med en av sina kompositioner. Michael Saxell, som var med i bandet 1994, och Lasse Holm har bidragit med var sin låt.
– Lasse Holm träffade vi i samband med att vi spelade in tv-programmet Tack för dansen. Vi frågade om inte han hade någon låt och visst hade han det, säger Eric Iversen.
Två av låtarna på albumet var förslag från Wizex skivbolag.
– De var perfekta, inte bara för oss utan för att de hade just det där som gjorde skivan komplett, men vi fick veta att det var något märkligt med texten till den ena. Det var inte säkert att den var fri att spela in. Då sade han på skivbolaget att han skulle be Camilla skriva en ny text. Vi funderade inte ens på vilken Camilla han pratade om, berättar Eric Iversen.

Camilla visade sig vara deckardrottningen som heter Läckberg i efternamn och den ena av hennes låtar, Jag ger dig mitt hjärta, ska släppas som singel.
På plattan finns även några covers, låtar som Wizex tycker alldeles extra mycket om. Bland annat gör Thomas Lindberg ett medley på några av Elvis Presleys lugna låtar.
Så var det då det här med Tony Irving, dansfantasten som leder juryn i TV4-långköraren ”Let’s Dance”.

Hur hamnade han som sångare(!) på en Wizexplatta?
– Det finns ingen som brinner så mycket för det vi håller på med som han gör, han är en väldigt fin ambassadör för dans. Vi träffade honom i våras när vi gjorde en serie Ålandskryssningar. Han var också ombord och hade danskurser. Varje dag gjorde vi en liten ”unpluggedshow” och en dag frågade vi honom om han inte ville vara med, berättar Eric Iversen.

Tony Irving nappade på erbjudandet och efter det var han med varje dag, och sjöng ”Lucky Lips”.
På Game set & match sjunger han den svenska versionen av låten, Slit och släng.
– Vi har gjort en grej till med honom som är inspelad och klar, men det är till ett annat projekt som jag inte får säga något mer om, säger Eric Iversen hemlighetsfullt.

Fyra år sedan ni senast gav ut nya Wizexlåtar, innebär det att det känns extra spännande hur plattan kommer att tas emot?
– Ja, det gör det nog. Det här albumet är viktigt för framtiden, det sätter tonen för vem vi är idag och hur vi vill låta, så det är lite matchboll över det. Vi tycker själva att det här är bra svensk musik. Naturligtvis går den att dansa till, men det är inte dansbandslåtar i den bemärkelsen utan bra svenska låtar i vår genre. Danspubliken kommer att tycka om detta, men vi hoppas att vi kan nå ännu längre, säger Eric Iversen.

Utöver Game set & match är Wizex även i år aktuella med sin julshow, Nu börjar det likna jul.
– Vi älskar att spela när folk dansar, men det här ger en annan kick och ett annat adrenalinpåslag. När plötsligt ridån går upp och alla tittar på oss. Det här med en sittande publik har blivit en kick för hela bandet.