GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Jag hoppas att Astrid blir min Tintin”

Serier Möt den skånska serietecknaren Kim W. Andersson som är aktuell med både film och bok i höst och kommer till Malmö i helgen för utställningsvernissage och medverkan i seriemässa.
Publicerad 28 oktober 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Kim W. Andersson-utställningen på Rum för serier i Malmö har titeln Blödande stjärnor och visar serieoriginal och reproduktioner ur hela hans produktion, från de många skräcknovellerna med samlingsnamnet Love Hurts till serieromanen Alena och så nya rymdeposet Astrid. Kim W. Andersson, som är född i Staffanstorp 1979 och gick på serieskolan i Malmö, är välkänd som skräckromantisk tecknare men med Astrid: Vulkanmånens kult, som släpps på svenska under Comic con i Stockholm i början av november, gör han något helt nytt.

– Jag kände att det var dags att ta ett steg från skräcken, säger han på telefon från Stockholm där han bor sedan många år.

– För varje serie jag gör hittar jag på nya utmaningar för mig själv, fortsätter han. Utmaningen med Astrid var att jag gjorde min egen seriefigur som jag kan göra många böcker med. Jag är så himla förtjust i henne och hoppas att hon ska bli min Tintin eller Lucky Luke och att vi kommer att få följa henne på äventyr många gånger i det här universumet som jag skapat.

Rymdhjälten Astrid lever i framtiden långt, långt ute i rymden där det finns rymdvarelser och rymdskepp som kan resa mellan galaxerna. Hennes dröm är att bli fredsskipare i den galaktiska koalitionen precis som sina föräldrar men berättelsen börjar med att hon bli utkastad från rymdskolan och sedan är vägen tillbaka minst sagt snårig. Kim W. Andersson är självklart inspirerad av klassisk science fiction och av Star wars och Star Trek. Samtidigt vill han också göra något helt nytt.

– Star Wars och Star Trek är en del av vår kultur men hur bra de än är och hur nostalgisk jag än kan bli så känner jag att det finns ett stort tomrum när det kommer till att skapa något nytt, säger han. Allt rebootas och allt är nostalgi. Jag tycker att man som berättare har ett ansvar att berätta något helt nytt. Man kan inspireras av sina gamla mästare men man måste gå från dem.

Vad är det nya i Astrid?

– Hon är en hjälte men ingen klassisk hjälte utan snarare en ny sort. Det är inte lätt för henne att vara hjälte men hon försöker och har väldigt höga krav på sig själv. Jag tror mycket på henne som seriefigur och är väldigt, väldigt stolt över boken.

Kim W. Andersson har arbetat med Astrid under flera år, de sista två åren nästan på heltid. Att skapandet tar så lång tid beror mycket på att han vill göra allt själv.

– Jag tecknar, tuschar, färglägger och skriver manus själv, förklarar han. Då blir det precis som jag vill ha det.

Arbetet börjar alltid med manus som han skriver detaljerat, nästan som ett filmmanus, och också skriver om ett flera gånger. Först när han är riktigt nöjd är det dags att börja teckna.

– Då har man minst ett års arbete framför sig och måste kunna luta sig mot ett bra manus.

Astrid: Vulkanmånens kult är egentligen en amerikansk originalserie som Kim W. Andersson har skrivit för det amerikanska serieförlaget Dark Horse Comics, som även gett ut ett samlingsalbum med Love Hurts-serierna och Alena.

– Det är ett stort serieförlag i USA och enligt mig det bästa. Astrid är det första som jag gör direkt för dem.

Vad gillade de med Astrid?

– De var nog framförallt intresserade av mig. Jag hade visat att jag kunde göra serier av internationell klass – både korta och långa och både ingående dramer och action och äventyr – och de ville vara med på min nya bok och se vart det här tar vägen.

Tanken var att Astrid skulle komma ut i USA först men med hjälp av crowdfunding och ett samarbete med svenska serieförlaget Apart får de svenska läsarna möta Astrid först.

– Jag är så glad och stolt över min läsarskara i Sverige som varit med mig i så många år, säger Kim W. Andersson. Även om jag nu kommer ut i stora vida världen vill jag att de läsare som hjälpt mig och följt mig under så många år ska få ta del av Astrid allra, allra först.

Tidigare i höst var det också premiär för filmatiseringen av Kim W. Anderssons Alena, i regi av Daniel de Grado med Amalia Holm i titelrollen.

– Det var en helt otrolig upplevelse, säger Kim W Andersson med eftertryck. Jag hade den stora lyckan att få vara väldigt inblandad i produktionen redan från början och jobbade med så väl manus som casting, kostym och location. Jag är väldigt stolt över filmen och tycker att den är svinbra. Jag kände mig väldigt säker när jag lämnade över Alena till Daniel di Grado och producenten Alexander Rönndal att de skulle göra det bra. Det förstår verkligen Alena.

Den häftigaste upplevelsen var första kostymrepetitionen när Kim W. Andersson såg Amalia Holm som Alena.

– Plötsligt står karaktären som jag arbetat med i fem år framför mig och tittar på mig och andas som en levande människa. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta, det var en helt overklig känsla som inte går att jämför med något annat.

Skulle du kunna tänka dig Astrid som film också?

– Självklart har vi lekt med den tanken men det skulle bli en helt annan upplevelse och en mycket dyrare film. Daniel har blivit headhuntad till Hollywood och han tar med sig Astrid, så vi får väl se.

I helgen är Kim W. Andersson tillbaka i Malmö där hans serietecknarkarriär började. I kväll är det vernissage för utställningen Blödande stjärnor på Rum för serier som sedan pågår till 11 februari. På lördag, 29 oktober, medverkar han på Seriefrämjandets mässa I seriernas värld och pratar på temat ”En svensk tecknares internationella genombrott”. På arbetsbordet hemma ligger annars ett par barnböcker och så kan det bli mer Astrid.

– Jag har skrivit hur mycket som helst om henne men sedan är det en process att göra ett urval också. Men jag hoppas verkligen komma i gång med den andra boken snart.

bild 1/6
Kim W. Andersson är aktuell med nya seriealbumet Astrid: Vulkanmånens kult.
Foto: Anna W Thorbjörnsson
Ur Astrid: Vulkanmånens kult. Illustration: Kim W. Andersson
Ur Astrid: Vulkanmånens kult. Illustration: Kim W. Andersson
Kim W. Andersson är aktuell med nya seriealbumet Astrid: Vulkanmånens kult.
Foto: Anna W Thorbjörnsson
Fakta:

Kim W. Andersson

Född: 1979 i Staffanstorp, bosatt i Stockholm

Bakgrund: Serieskapare utbildad vid Serieskolan i Malmö och känd för att teckna skräckromantiska serier. Slog igenom med serienovellerna Love Hurts. 2012 kom hans seriealbum Alena som även blivit långfilm med samma namn, premiär 9 oktober 2016. Love Hurts och Alena har även getts ut i USA på serieförlaget Dark Horse Comics.

Bibliografi i urval: Love Hurts 2009 och 2014, Alena 2012, Berättelser från Engelsfors 2013

Aktuell: Astrid: Vulkanmånens kult som släpps på Comic con i Stockholm 4-6 november och med utställningen Blödande stjärnor på Rum för serier i Malmö 28/10 2016 – 11/2 2017, vernissage i dag 28/10.

Medverkar också under seriemässan I serienas värld i Malmö 29-30/10.

Kim W. Andersson om …

… varför han bara har kvinnliga huvudpersoner: ”Det finns flera svar. Det första är politiskt. Som feminist och serieförfattare har jag ett ansvar att göra fler intressanta kvinnliga karaktärer än vad som finns i genren. Sedan handlar det också om att jag tycker att det är lättare för mig att skriva om känsliga saker när jag gömmer mig bakom kvinnliga karaktärer. Jag är också som man formad av våra könsroller så när jag försöker nå sidor i mig själv som jag kanske inte gör till vardags så blir lättare att skriva som kvinnliga karaktärer. Jag hoppas innerligt att jag lyckas skriva lika intressanta manliga karaktärer i framtiden och har redan börjat i Astrid med hennes vän Ulf.”

… hur Astrid fick sitt namn: ” Jag hade en tävling på Facebook där folk skulle få bestämma hennes namn och jag fick hundratals förslag som var superroliga och häftiga men sedan så snacakade jag med min flickvän och hon sa bara: ”Har du tänkt på Astrid?” och jag bara, fan också det är ett superbra rymdnamn eftersom det liknar asteroid och också passar bra för den amerikanska markanden. Det låter tillrävkligt märkligt för att vara ett science fiction-namn samtidigt som det har en positiv klang i och med Astrid Lindgren. Jag är väldigt nöjd med det.”

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.