Annons

Vetenskap för vetgiriga barn

Ung kultur I veckans Ung kultur-spalt skriver Karin Anderberg om naturvetenskapliga böcker för vetgiriga barn.
Publicerad 3 november 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Naturvetenskap är spännande, redan förskolebarn är fascinerade av rymden, kroppen, fysik och teknik. Här gäller det att hitta rätt balans mellan bild och text och designa boken för rätt åldersgrupp. En tolvåring vill inte läsa något som ser ut som en bilderbok för småbarn och i småbarnsböckerna får inte texten vara för avancerad.

Resan till planeterna av Peter Ekberg (text) och Anders Nyberg (bild), Bonnier Carlsen, har lyckats utmärkt i sin balansgång. Det är en faktaspäckad bok där vi i serieform får följa med Jack och Juni som tillsammans med professor Oxno utforskar solsystemet. Varvat med serierutorna finns sidor med omfattande texter om planeterna, asteroider och kometer. Här finns mycket fakta om rymdsonder som skickats ut och informationen om de yttre delarna av solsystemet är väl uppdaterade efter senaste tidens upptäckter.

Annons

För de yngre rymdbitna finns En resa genom rymden av John Haslam och Steve Parker, Lind & Co. I bilderboksformatet finns uppslag med lite fakta och stora färgrika bilder på solen och planeterna. Boken gapar över mycket, att i en mening förklara big bang eller en neutronstjärna för barn i bilderboksåldern är inte lätt. En plansch över solsystemet får man om man viker ut bokens omslag.

En resa genom kroppen av samma författare och illustratör visar och berättar vad som händer när vi andas, äter, rör på oss och mycket annat som våra kroppar kan. Med lagom mycket fakta och bra bilder är den en fantasieggande introduktion till hur vi funkar. Här kan omslaget vikas ut till en plansch över människokroppen.

Professor Astrokatt bland krafter och materia är en härligt stor bilderbok av Dominic Walliman och Ben Newman, utgiven av Opal. Professor Astrokatt vill ta med sina läsare på en upptäcktsfärd och visa på allt fantastiskt som fysiken kan förklara. Hur kan en båt flyta? Var kommer elektriciteten ifrån? Varför är himlen blå?

Med en härlig retrokänsla som ges av både färgval, den kantiga tecknarstilen och det kraftiga matta pappret får fenomenen sin förklaring.

Det är helt ok att man förenklar vetenskap när man ska förklara för barn och ungdom, ibland kan förenklingar tangera felaktigheter för att göra det begripligt, men man får inte ha rena faktafel. Framförallt inte sådana som är grundläggande och lätta att kontrollera.

Opal borde skyndsamt skicka ut ett ark med rättelser att klistra in över det periodiska systemet på sidan 15. Bor har inte den kemiska beteckningen Bo, Aluminium har inte Ai, Litium har inte Lt, Radon har inte Ra för det har Radium, utan Rd, Zirkonium har inte Yr, det är de fel jag hittade vid en snabb koll!

Det är synd på en annars väldigt trevligt upplagd fysikbok. För åldrarna 6-9 säger förlaget, minst upp till tretton säger jag. En bok att läsa ett uppslag eller två i taget, gärna med vuxen som hjälper till, eller som också får sig en fysiklektion!

bild 1/4
En resa genom rymden
Resan till planeterna
Professor Astrokatt
En resa genom kroppen
En resa genom rymden
Resan till planeterna
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons