Jonas Thern är klar som tränare i Landskrona Bois. Förutom uppdraget i division 1-klubben är han även scout för A-landslaget.Foto: TT/arkiv

Jonas Thern tränar Bois

Landskrona Jonas Thern tar plats i Landskrona Bois tränarstab de kommande två säsongerna. Tillsammans med nuvarande tränaren Agim Sopi samt nye assisterande tränaren Håkan Svensson ska han försöka att lyfta laget från division 1.

I lördags avslutade Landskrona Bois division 1-säsongen med 1–3 hemma mot seriesegrande Östers IF och en slutlig tredjeplats i tabellen.
På tisdagen presenterade Landskronaklubben två förstärkningar på tränarsidan, Jonas Thern och Håkan Svensson. Duon bildar en ledartrojka ihop med den nuvarande huvudtränaren Agim Sopi.
Avtalen är på två år.
– Vi är mycket glada att vi har kunnat knyta till oss Jonas Thern och Håkan Svensson. De tillför ett ledarskap och stort fotbollskunnande och tillsammans med Agim Sopi bildar de ett lag, som vi tror kommer att föra Landskrona Bois tillbaka till elitfotbollen, säger Gabriel Munck, ordförande i Bois, i ett pressmeddelande.
Jonas Thern har 75 landskamper och ett VM-brons överst på sin fina meritlista som spelare. Efter genombrottet i Malmö FF var han utlandsproffs i klubbar som Roma, Napoli och Benfica.
Thern tränade Halmstads BK i Allsvenskan 2002-2003, men har som tränare mesta gjort sig känd som en mycket god talangutvecklare.
I Landskrona Bois kommer han att ingå i tränarstaben på deltid och dessutom ha en övergripande roll i klubbens ungdomsverksamhet när det gäller utbildning och stöd till ledare.
Jonas Thern jobbar även som scout för A-landslaget och hjälper förbundskaptenen Janne Andersson att kartlägga motståndare.
Den förre målvakten Håkan Svensson blir assisterande tränare.
Svensson har på senare tid jobbat ihop med Jonas Thern, bland annat som lärare och tränare på fotbollsgymnasierna i Värnamo och Osby, och för närvarande är han målvaktstränare i Halmstads BK.
Han har även haft rollen som assisterande tränare i Falkenbergs FF.
Mest känd är Håkan Svensson för att han vaktade buren i Halmstads BK under tolv säsonger. Han har även meriter från spel i AIK, Elfsborg, Häcken och Malmö FF.

×