FILE - In this Feb. 1, 2011 file photo, medical marijuana clone plants are shown at a medical marijuana dispensary in Oakland, Calif. States may be saying yes to medical marijuana, but local governments are increasingly using their laws to keep dispensaries out. In California, nearly 200 city and county governments have banned marijuana dispensaries over the last eight years. That’s three times as many as have adopted regulations for them. (AP Photo/Jeff Chiu, File)
ARKIV - Unga cannabisplator odlas i drivbänk under lysrör. Samtidigt som tullens beslag av cannabis ökar frodas cannabisodlingarna runt om i Sverige.(AP Photo/Ted S. Warren)

Kommunen spred kritiserad drogsida

Östra Göinge Organisationen Droginformation.nu har kritiserats för att mörka sina kopplingar till scientologerna och för att ha stora faktafel i sin drogundervisning. När Östra Göinge kommun innan sommaren skickade ut information till kommunens föräldrar hänvisade man två gånger till organisationen.
– Naturligtvis beklagar vi att det blev så här för det var inte vår tanke, säger utredningsenhetens chef Anette Johansson.

Inför sommaren fick kommunen kännedom om att tillgången till cannabis ökat i Östra Göinge.
För att föräldrarna skulle vara medvetna om den stora problematiken med droger i kommunen och för att öka medvetenheten om drogernas effekter sammanställdes en pamflett med titeln “Information till dig som är förälder i Östra Göinge kommun”.
Det är i den som kommunen, två gånger, hänvisar till den kraftigt kritiserade organisationen Droginformation.nu.

Pamfletten laddades upp på kommunens hemsida och skickades ut i veckobrev exakt fyra år efter att Svenska Dagbladet publicerat sin stora granskning av organisationen, som då hette Drogfritt.nu.
Där kunde tidningen avslöja att svenska skolor köpte undervisning om droger av organisationen som är tätt knuten till scientologerna. Dessutom innehöll föreläsningarna stora faktafel.
– Jag tycker att det är förfärligt att man slår i ungdomar en massa felaktigheter. Hade mina barns skola tagit in den här typen av personer hade jag skrikit i högan sky, sa narkotikaforskaren Björn Johnsson till Svenska Dagbladet då.

Pamfletten på Östra Göinge kommuns hemsida uppmärksammades av Piratpartiets drogpolitiska talesperson Johan Svensson.
– Jag har under de senaste året bildat mig ett kontaktnät kring de här frågorna och det var en person ur det kontaktnätet som hörde av sig till mig om detta. Jag är lite påläst om just föreningen droginformation.nu så jag skickade ett mejl till fältassistenterna i kommunen som bollade frågan vidare till deras chef, säger han till Norra Skåne.

Varför är det problematiskt att dela den här sidan?
– Om man tittar på det rent konkreta, istället för att moralisera kring deras sammankoppling till scientologerna, så är problemet att mycket av informationen de sprider vidare inte stämmer. En del av deras eget material som delas ut korrelerar ofta med publikationer som ges ut av scientologikyrkan. De pratar till exempel om en känslokurva, en missbrukskurva, där man går från lycka till död beroende på hur ofta man “knarkar”. Detta kommer direkt från scientologiska publikationer, säger Johan Svensson.

Dagens fråga

Har du lagt på vinterdäcken på din bil?

Loading ... Loading ...