GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Föreningen ger gemenskap och kunskap

Personligt I dag är det Iktyos-dagen
Personligt • Publicerad 19 november 2016 • Uppdaterad 13 december 2021
Rose-Marie Nilsson och Mikael Gånemo. Kassör respektive ordförande i Riksföreningen för iktyos.foto: stefan olofson
Rose-Marie Nilsson och Mikael Gånemo. Kassör respektive ordförande i Riksföreningen för iktyos.foto: stefan olofson

Tänk dig att tillbringa minst tio timmar i veckan med att vårda kroppen. Lägg till att det går åt ett halvt kilo hudsalva i veckan, måste handla kläder oftare än andra och tvingas tvätta lakan och handdukar hela tiden. För Mikael Gånemo i Hässleholm är det en nödvändig del av livet om hans hud ska fungera.

Iktyos-formerna är mycket sällsynta och ingår i begreppet ”ovanliga diagnoser” vilket drabbar färre än 100 personer per miljon invånare. Sjukdomen medför ofta medicinska, sociala och psykiska besvär.

Mikael Gånemo duschar och smörjer sig två gånger varje dag och tar timslånga bad ett par gånger i veckan.

Personer med iktyos kan inte svettas och är därför känsliga för värme.

Iktyos kallades tidigare fiskfjällssjukan.

Trots sjukdomen tycker Mikael Gånemo att han har hittills har levt ett liv utan större hinder och problem.

Lördag den 19 november klockan 10.00 till 14.00 finns Agneta och Malin Gånemo samt Rose-Marie Nilsson på City Gross i Hässleholm och delar ut information och svarar på frågor om iktyos.

Stefan OlofsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.