GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Får inte vräka fladdermössen

hässleholm Länsstyrelsens miljöavdelning förbjuder tekniska förvaltningen att avhysa en koloni fladdermöss av arten brunlångöra som finns på Hässleholmsgården.
Hässleholm • Publicerad 22 november 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Nej, tekniska förvaltningen får inte vräka fladdermössen som finns på en av vindarna på Hässleholmsgården. Byte av ventilationsfilter och rensning av vinden får inte ske under ynglingsperioden.arkivbild
Nej, tekniska förvaltningen får inte vräka fladdermössen som finns på en av vindarna på Hässleholmsgården. Byte av ventilationsfilter och rensning av vinden får inte ske under ynglingsperioden.arkivbild

Enligt artskyddsfordningen är det förbjudet att ”avsiktligt störa djur, särskilt under djurens parnings-, uppfödnings-, övervintrings-, och flyttningsperioder” och ”skada eller förstöra djurens fortplantningsområden eller viloplatser”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Anledning till att tekniska förvaltningen vill avhysa fladdermössen är byte av ventilationsfilter som finns på vinden i den byggnad som är konferenscentra.

Enligt tekniska finns ett krav att ventilationsfiltren måste bytas två gånger per år. Detta är inte möjligt eftersom vinden är full av träck, döda fladdermöss och levande fladdermöss, och tekniska vill kunna erbjuda sin personal en tillfredsställande arbetsmiljö.

Till ansökan har tekniska förvaltningen bifogat bilder från vinden där fladdermössen håller till. Dessa har fladdermusexperten Espen Jensen tittat på, för att få bekräftat vilken art det rör sig om och hur arten använder vinden som livsmiljö.

Hans skriver i sitt svar till länsstyrelsen: ”Jodå, det är mycket riktigt en brunlångöra koloni och här är fladdermössen enbart under sommarhalvåret”.

Han konstaterar att spillningen på vinden troligtvis funnits där i flera år och att det inte borde finnas några problem att göra rent på vinden om man undviker yngelperioden som är juni till september.

Fladdermusexperten menar också att lokalen är värdefull för föryngringen av fladdermössen, men att tekniska förvaltningen kanske kan skärma av delar av byggnaden så att fladddermössen kan återkomma utan problem.

Men innan något sådan påbörjas vill han själv komma på plats för en okulärbesiktning.

Hans Bryngelson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.