Karin Johannisson har avlidit i en ålder av 72 år. ARKIVBILD

Karin Johannisson är död

Karin Johannisson, Uppsala, professor i idé och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, har avlidit i sviterna av en hjärntumör. Hon blev 72 år gamma. Närmast anhöriga är maken Allan Gut, professor i matematisk statistik samt två söner och barnbarn.
Hon var född i Göteborg, modern Lore, född Schmidt, var läkarstudent och fadern Ture Johannisson, professor i nordiska språk och ledamot i Svenska Akademien.
Redan i sin doktorsavhandling specialiserade sig Karin Johannisson på medicinhistoria och hon har i flera böcker studerat medicinen ur ett kulturellt och samhälleligt perspektiv, skriver Dagens Nyheter. Doktorsavhandlingen behandlade den animala magnetismen i Sverige, Magnetisörernas tid (1974).
Hon fick genom åren ta emot en rad priser och utmärkelser för sin gärning. Det blev sammanlagt 15 böcker och fyra gånger har hon nominerats till Augustpriset, senast för Den sårade divan.
Några av hennes böcker är Medicinens öga: Sjukdom, medicin och samhälle – historiska erfarenheter (1990), Den mörka kontinenten (1994), Kroppens tunna skal (1997), Nostalgia: en känslas historia (2001), Tecknen: läkaren och konsten att läsa kroppar (2004) och den helt nya Melankoliska rum.