Inte snabba nog att vräka. FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV
Om kommunen avhyser inom 24 timmar kan de räkna med hjälp av polisen.FOTO: CARL-JOHAN BAULER/ARKIV

Tiggarvräkning i långbänk

HÄSSLEHOLM Kommunen var snabba men inte snabba nog när det gäller den senaste i raden av illegala boplatser för hitresta tiggare.

– Vi har nu fått besked från polisen nu att om vi är på plats inom 24 timmar får vi polisens hjälp med att avhysa direkt, berättar Anders Nählstedt som är kommunens säkerhetschef.

Den nya bosättningen av presenningsskjul finns vid banvallen mitt emot Matyasvallen.
Den etablerades efter att kommunen avhyst folk och städat bort två bosättningar i Paradiset och i Björklunda.
– Jag har nu anmält de boende för nedskräpning och egenmäktigt förfarande, förklarar Anders Nählstedt som är kommunens säkerhetschef.
Som Norra Skåne tidigare rapporterat var kommunen snabbt på plats vid den senaste bosättningen den tredje november för att med hjälp av polis ordna med avhysning.

Den gången blev det inget, poliserna på plats ansåg, efter konsultationer med sina chefer, att det fanns för många personliga tillhörigheter på platsen för att man skulle låta kommunen frakta bort skjul, husgeråd, dunkar med rödsprit med mycket mera.

Dessutom fanns inga av de boende på plats.
– Jag påpekar i anmälan att bosättningen dessutom ligger i vårt vattenskyddsområde, säger Anders Nählstedt.
Åter ligger alltså ärenden om olagliga bosättningar hos polisen. När något händer är oklart.
– Vi kommer att göra som vi gjort tidigare, att åka dit och uppmana folk att flytta. Det är inget roligt att syssla med, särskilt inte så här års, förklarar Anders Nählstedt.
Rättsläget är inte helt glasklart, trots att olagliga bosättningar varit ett problem under flera år.
Som kommunen tolkar bestämmelserna, så har en fastighetsägare rätt att avhysa folk som bosatt sig olagligt om vräkningen sker omedelbart.
Då behöver (i detta fall kommunen) inte gå den snåriga byråkratiska vägen med att begära handräckning (vräkning) via kronofogden.

Dagens fråga

Har du lagt på vinterdäcken på din bil?

Loading ... Loading ...