Annons

På spåret tuffar igång med sin 27:e säsong

tv I kväll är det säsongspremiär för På spåret i SVT. Programledaren Kristian Luuk berättar om sina ”drömlag” och konstnären, programledaren, bloggaren och författaren Karin ”Kakan” Hermansson, som gör comeback med sin pappa Jan Hermansson, förklarar varför hon vill delta igen.
Publicerad 2 december 2016 • Uppdaterad 24 november 2021

I årets säsong finns flera debutanter, bland annat Sigge Eklund och Malou von Sievers som möter Kristin Lundell och Johan Hilton i det första programmet.

– Personligen var jag väldigt peppad på Sigge Eklund och Malou von Sivers. De känns som ett fint udda par som förmodligen kompletterar varandra väldigt bra. Dessutom visar det sig att de är gamla kompisar privat, säger Kristian Luuk via mejl.

Annons

Årets laguppställning bjuder på flera veteranpar, och en som gör comeback är Kristdemokraternas före detta partiledare Göran Hägglund. Han kom på andra plats förra säsongen tillsammans med Anna Ekström, generaldirektör för Skolverket.

Fram till för bara några månader sedan var det klart att duon skulle tävla i år igen. Men det ändrades när Anna Ekström utsågs till gymnasie- och kunskapslyftsminister.

– Det var verkligen dramatiskt! Anna blev tillfrågad om att bli minister bara några veckor innan inspelningarna började. Enligt SVT:s regler så får vi inte ha med en sittande minister i ett underhållningsprogram. Men Göran hade en ersättare i rockärmen i form av Olivia Wigzell (generaldirektör på Socialstyrelsen, reds. anm.).

Vilket ”drömlag” skulle du vilja se i programmet?

– Margot Wallström tillsammans med Gina Dirawi. De skulle nog täcka in väldigt många olika ämnesområden tillsammans. Vi har försökt få med Göran Persson och Leif GW Persson varje år, men de har tackat nej, så nu har vi slutat fråga.

På spåret är nu inne på den 27:e säsongen och lockar fortfarande många tittare.

– Jag tror att en av anledningarna till jättepubliken är att På Spåret numera blivit ett sådant där program som man måste se när det sänds live, för att man vill tävla med andra precis när det händer. Sedan är det ju i grund och botten ett väldigt fiffigt tv-format som gör att tittarna kan känna sig smarta när dom kan svara på saker som dom tävlande inte kan.

När Kristian Luuk fick frågan att programleda På spåret för tio år sedan hade han knappt sett ett enda avsnitt. Men efter några genomtittningar var både han och domaren Fredrik Lindström fast.

Kommer ni att fortsätta fler säsonger?

– Fredrik och jag har nog några fler säsonger i oss. Årets inspelningar var bland de roligaste på flera år!

Annons

Karin ”Kakan” Hermansson och hennes pappa Jan Hermansson, som var med även i förra säsongen, tvekade inte en sekund när de fick frågan om de ville ställa upp igen.

– Det är det roligaste man kan göra med sin pappa.

Hur har ni förberett er?

– Genom att bo 19 år tillsammans. Oavsett hur mycket man läser på så kan man inte förbereda sig. De vet vad man kan så det är klart de inte ställer frågor om keramik, feminism och hudvård (skratt) eller religion och psykologi som är min pappa har forskat i.

Hur funkar ni ihop som tävlingskollegor?

– Bra! Men jag önskar att pappa hade satt ner foten lite mer. Jag tror att vi hade tjänat på det. Pappa är 67 och kan så jäkla mycket mer än mig.

Just nu är Karin ”Kakan” Hermansson aktuell med sin självbiografi Hela Kakan, där hon skriver om sin uppväxt, feminism och hur det är att vara lesbisk feminist.

– Klyschigt nog tycker jag att det var en utmaning. Jag gillar att göra saker som jag är rädd för. Både På spåret och att skriva en bok tycker jag är jätteläskigt. Men om jag ska utvecklas som människa så måste jag hela tiden göra sådana saker.

På spåret har säsongspremiär i kväll klockan 20 i SVT1.

bild 1/3
Jan och Kakan Hermansson tävlar för andra säsongen i rad. Foto:  Bo Håkansson/SVT
Kristian Luuk leder tillsammans med domaren Fredrik Lindström På spåret in i en ny säsong. Foto: Janne Danielsson/SVT
Jan och Kakan Hermansson tävlar för andra säsongen i rad. Foto:  Bo Håkansson, Bilduppdraget /SVT
Jan och Kakan Hermansson tävlar för andra säsongen i rad. Foto:  Bo Håkansson/SVT
Kristian Luuk leder tillsammans med domaren Fredrik Lindström På spåret in i en ny säsong. Foto: Janne Danielsson/SVT
Fakta:

De tävlar i På spåret

Sigge Eklund & Malou von Sivers, Kristin Lundell & Johan Hilton, Kakan Hermansson & Jan Hermansson, Jonas Eriksson & Åsa Sandell, Erik Niva & Charlotte Gyllenhammar, Kalle Lind & Isobel Hadley-Kamptz, Ronny Svensson & Anne-Lie Rydé, Bea Uusma & Kristoffer Appelquist samt Göran Hägglund & Olivia Wigzell.

Caroline StenbäckSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons