Annons

Ett hem med öppna dörrar

Personligt Anna Persson fick ett långt och rikt liv.
Personligt • Publicerad 6 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Som tidigare meddelats har Anna Persson, Hässleholm, avlidit i en ålder av 97 år. Närmast anhöriga är fem barn med familjer samt barnbarn och barnbarnsbarn.

Hon var yngsta barnet till lantbrukarparet Ola och Erika Nilsson i Sparrarp i Farstorps församling. Anna gick i Tågarps byskola, där hon var en av de allra duktigaste eleverna. För en småbrukardotter var det på 1930-talet dock otänkbart att få studera vidare.

Annons

Anna Elisabet hjälpte efter skoltidens slut sina föräldrar med sysslor både inne och ute, hemma på gården. Hon gick också borta hos andra bönder och arbetade. Blev det någon stund över, deltog hon gärna i olika tävlingar, exempelvis i handmjölkning, i JUF:s regi.

20 år ung gifte sig Anna med den 32-årige lantbrukaren Nils Persson i grannbyn Långaröd. Han hade flera år tidigare köpt gården av sina föräldrar.

Familjen växte snabbt. Anna och Nils Persson fick sju barn under åren 1940 till 1955. Makarna var gifta i 67 år, innan Nils avled 2007, nästan 100 år gammal.

Anna arbetade långa dagar både inne och ute, på gården. Jerseykor var en specialitet. Gårdens besättning prisbelönades.

Makarna byggde om hela gården. Det stora boningshuset totalförstördes i en brand 1967. I mitten av 1970-talet såldes gården i Långaröd till sonen Sven.

År 1977 flyttade Nils och Anna till en lägenhet i Hässleholm. De hade köpt Åhusgården nära T4. Där höll de djur och byggde nytt ungdjursstall.

Under åren i Långaröd satt Anna Persson under några år i kyrkofullmäktige i Farstorp. Arbetslinjen gällde ständigt för henne. Anna var alltid sysselsatt. Hemmet var öppet och gästfritt. Hon älskade sin familj.

Frånsett de sista månaderna bodde hon i sin lägenhet. Anna Persson hade ett mycket bra minne och kunde in i det sista berätta mycket om gångna tider.

Bertil Nilsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons