Janssen Herr, Leif Mohlin, Robert Lillhonga och Tanya Nysveen ser många ”locations” i kommunen för nya filmer.Foto: Hans Bryngelson
Ralf Ivarsson Film i Skåne och Lena Sundgren-Brorsson Kultur Skåne kan bidra med både pengar och kunskap för film på skånsk mark. Foto: Hans Bryngelson

”Hasslewood” nästa

Hässleholm Kullamannen, Ronja Rövardotter, Billy the Kid. Tre filmtitlar som kan förknippas med Hässleholms kommun. Men kan det bli fler? När blir Hässleholm kallad Hasslewood?

Kanske hoppades torsdagens frukostklubbsgäster få svaret på den sistnämnda frågan när ”filmtajm” var temat.

På plats på golvet i Blå salongen fanns filmfotograf, filmregissör, filmproducent och representanter från mindre filmbolag.
Men först ut att prata film var Ralf Ivarsson, vd för Film i Skåne, och Lena Sundgren-Brorsson, filmutvecklare på Kultur Skåne. De två arbetar ständigt med att bana väg för film producerad i Skåne.
– Målet är att förena konst, kultur och näringsliv, som Lena förklarade det.
Rolf menade att det gemensamma för de båda är att attrahera kapital till filmproduktion i Skåne, och berättade att film årligen drar in hundratals miljoner till Skåne och också bidrar till besöksnäringen.
– Men Västra Götaland satsar fyra gånger så mycket pengar för filmproduktion, tillade han.

Film i Skåne har hittills varit delaktiga i ett 80-tal filmer och ett tiotal tv-serier.
Just nu produceras den sista säsongen av ”Bron” som får premiär om ett år, och fem långfilmer är under produktion.
– Men vi har inte tillräckligt med muskler för att göra det som skulle kunna göras, inflikade Rolf Ivarsson.
Därefter inträdde fyra nya personer på golvet. Det var Janssen Herr, filmfotograf med ursprung i Australien, Leif Mohlin, filmproducent, Robert Lillhonga, filmregissör för ex.vis ”Hata Göteborg” samt Tanya Nysveen som driver ett Nysveens Filmkompani med säte i Bjärnum.
Alla berättade de om sina erfarenheter av filmbranschen. Om svårigheter med finansiering, långa processer inom filmproduktionen, om hur man hittar rätt platser för inspelning och all besvärlig logistik kring en filminspelning.
– Att göra en film är som ett samhälle i miniatyr, där det krävs inblandning av enormt många yrkeskategorier, menade Robert Lillhonga och menade att bland det viktigaste var att få ”välsignelse” från exempelvis en kommun för arbetet med ett filmprojekt.
Robert, Janssen och Tanya lovordade Göingetrakten, och Skåne, för dess många utmärkta inspelningsplatser.

Något som allmänheten kanske inte tänker på. Åtminstone gjorde inte Bjarne Öhrling det, projektledare på Hässleholms kommun, när han för några år sedan blev uppringd av ett engelskt filmbolag som ville filma ridscener till en serie om Billy the Kid i Hässleholm?!
– Jag trodde först de drev med mig, men upptäckte snart att Hovdala och dess omgivningar var perfekt för deras filminspelningar, berättade Bjarne.

Kanske kan fler upptäcka Hässleholm med omgivningar för sina filminspelningar? Det hoppas Jim Nilsson, filmpedagog, som arbetar med ett projekt att locka fler till att utnyttja kommunen och grannkommuner för just filmproduktion.
– Det krävs ökade kunskaper om filmproduktion, just nu spelar vi i korpdivisionen, konstaterade han.
Efter frukosttimman kunde de församlade ställa frågor till hela filmgänget. Kanske skapades det kontakter för framtida storfilmer, inspelade med hjälp av hässleholmsföretag och i hässleholmsmiljö?

Dagens fråga

Har du någon gång behövt använda dig av självförsvar?

Loading ... Loading ...

Veckans ibladningar

×