GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nu är schackpjäserna uppställda inför Chess

Kultur och Nöje Drygt 3 000 biljetter är redan sålda till Underhållningspatrullens uppsättning av Chess på svenska på Kristianstad teater nästa höst. Nu är det också klart vilka artister som ska göra rollerna i musikalen.
Publicerad 9 december 2016 • Uppdaterad 14 december 2021
Gänget som ska göra Chess på Kristianstad teater till hösten: musikalartisterna David Rix, Johan Wikström, Hanna La Fleur, Frida Modén Treichl och Patrik Martinsson. Ola Hörling är regissör, Jonas Svensson musikaliskt ansvarig och Åsa Jensen producent. – Det här är det största vi i Underhållningspatrullen gjort, säger Åsa Jensen. Foto: Pernilla Ekdahl
Gänget som ska göra Chess på Kristianstad teater till hösten: musikalartisterna David Rix, Johan Wikström, Hanna La Fleur, Frida Modén Treichl och Patrik Martinsson. Ola Hörling är regissör, Jonas Svensson musikaliskt ansvarig och Åsa Jensen producent. – Det här är det största vi i Underhållningspatrullen gjort, säger Åsa Jensen. Foto: Pernilla Ekdahl

Den 23 september nästa år är det premiär för Chess i en version som aldrig tidigare setts på en scen. Musiken har omarbetats av Anders Eljas till att passa en 13-mannaorkester, istället för stor orkester, och Underhållningspatrullenär alltså först ut.

– Vi känner oss väldigt utvalda, säger Ola Hörling, som ser fram emot att gå göra musikalen på en mindre scen, där publiken kommer nära.

Rollerna som de två schackmästarna som möts, amerikanen Freddie och ryssen Anatolij, görs av Patrik Martinsson och Johan Wikström.

– 1984 gick jag på gymnasiet och köpte konceptplattan. Jag fick inte nog utan lyssnade sönder den, berättar Johan Wikström, som tidigare synts på Kristianstad teater i musikaler som Annie, Dracula och Trollkarlen från Oz.

– Att få sjunga det här materialet i sitt sceniska sammanhang känns galet roligt, fortsätter han.

Patrik Martinsson är en ny bekantskap på Kristianstad teater, men även han har ett gediget förflutet på musikalscenen. De senaste åren har han medverkat i Jesus Christ Superstar, Priscilla, Queen of the Desert och Evita på Göta Lejon.

– Jag sjöng de här låtarna långt innan jag visste att jag skulle bli musikalartist, mitt partitur är utslitet, så det här ska bli fantastiskt. Jag ser också fram emot möjligheten att få göra Chess så här intimt, att publiken är så nära att den kan känna och verkligen se de små uttrycken. Det kommer musikalen att vinna på, säger han.

Frida Modén Treichl gör rollen amerikanen Freddies flickvän Florence och även om hon inte ens var född när Chess-albumet kom har hon sjungit ”I know him so well” och andra klassiska Chessörhängen ända sedan hon började sjunga solo.

– Florence är en drömroll, det här ska bli skitkul. Nu ska jag bara få bort Helen Sjöholms svenska tolkning av låten ur mitt huvud. Det blir en utmaning, säger hon och skrattar.

Hon har en lång rad roller på sin meritlista och på Kristianstad teater har hon bland annat gästspelat som Sally Bowles i Cabaret. I vår, innan hon sätter tänderna i Chess, väntar huvudrollen i nya musikalen Fun Home på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Rollen som Svetlana, ryske Anatolijs fru görs av Hanna La Fleur från Osby.

– Det känns helt fantastiskt, jag har levt med de här sångerna och musiken – ”I know him so well” var en av de första musikallåtarna jag lärde mig, säger hon.

Hon inledde sin karriär på musikalscenen i Rent 2008 men har även synts i Oliver, Sweet Charity, The Sound of Music, Dracula och Peter Pan på Kristianstad teater och i Allt eller inget i Hässleholm kulturhus.

– På något sätt var det som att komma hem när jag började spela musikal, för den berättar en historia, säger hon.

I övriga roller syns David Rix, även han välkänd från Kristianstad teater, i rollen som Domaren och Peter Jernstedt, som spelar Molokov.

Förutom dessa sex medverkar en ensemble på 25 personer som ska väljas ut när Underhållningspatrullen har audition i februari.

Kapellmästare för den 13 man starka orkestern blir Nils-Petter Ankarblom, den ende svenske kapellmästaren som dirigerat på Broadway, där han gjorde Tuck Everlasting i våras.

Ridån för Chess på Kristianstad teater går upp den 23 september.

Fakta:

Fakta Chess

Musikalen Chess är skriven av Benny Andersson och Björn Ulvaeus, Tim Rice och Rickard Nelson. Den hade premiär i Londons West End 1986 och spelades där i tre år. 1988 sattes den upp i New York, men floppade.

Chess på svenska hade premiär på Cirkus i Stockholm 2002 och sattes även upp 2012 på Göteborgsoperan. Den framfördes även i en konsertversion på turné 2015.

Chess på Kristianstad teater blir den första med 13-mannaorkester och första gången musikalen spelas i Skåne. Den spelas på Kristianstad teater den 23 september-26 november 2017.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.