Erika Nilsson presenterar Vittsjötröjan för senaste nyförvärvet Amanda Persson från elitettaklubben Växjö DFF.

Offensiv vänsterback till Vittsjö

Vittsjö GIK jobbar vidare på truppen inför nästa års säsong i dam-allsvenskan. Tidigare har klubben förnyat kontrakten med sju spelare från årets trupp men på måndagen blev det klart med det första nyförvärvet. Vilket blev Amanda Persson från elitettalaget Växjö DFF.
– Ska bli en härlig utmaning att prova på att spela i damallsvenskan, säger den 18-åriga vänsterbacken som nyligen representerade Sverige i U20-VM.

Trots att Amanda Persson är född så sent som 1998 har hon redan hunnit med mycket på fotbollsplanen.
Förutom tre säsonger med Växjö DFF har det bland annat blivit 16 matcher i det svenska F19-landslaget samt 12 för F17-landslaget.
Hon ingick i det svenska U20-laget som nyligen spelade VM på Papua Nya Guinea och var i somras med i ett kombinerat svenskt U20/23-landslag som mötte USA, Norge och värdarna England på Lilleshall National Training Centre.

Amanda Persson började spela fotboll hemma i Ingelstads IK som håller till division 3. 2014 gick hon över till Växjö DFF som då gjorde sin första säsong efter brytningen med Östers IF.
– I början fick jag inte så mycket speltid men jag var alltid med i truppen, berättar Amanda som under det första året i klubben var yttermittfältare.
– Flyttades sedan ner på vänsterbacken vilket är en position jag trivs med. Jag är offensiv och gillar att var med i anfallen. Är vänsterfotad och tycker själv att mina styrkor är inläggen och snabbheten.
Som nykomlingar i årets elitetta var Växjö DFF ingen duvunge. Laget tog för sig och slutade trea bara två poäng efter uppflyttade Hammarby.

– Vi gjorde en väldigt bra säsong, menar den nya Vittsjöbacken som tillsammans med klubbkamraten Anna Anvegård blev uttagna i den svenska truppen till U20-VM som för en månad sedan spelades på exotiska Papua Nya Guinea.
– Ett både roligt och annorlunda äventyr. Fick spela matcherna mot Papua Nya Guinea och Brasilien vilket var mer än jag förväntat mig då jag är så ung som 18 år.
Nu går Amanda Perssons fotbollskarriär vidare i Vittsjö GIK och damallsvenskan.
– Jag tycker att det verkar vara en intressant klubb med bra möjligheter att utvecklas. En av anledningarna till att jag valde Vittsjö var att det gick det bra att kombinera med skolan, säger Amanda som går sista året på gymnasiet och kommer att pendla till träningar och matcher från bostadsorten Ingelstad.
– Jag har ingen större koll på Vittsjölaget men jag vet att de gjorde det mycket bra den här säsongen. Känner mig sugen att prova på allsvensk fotboll och ge mig själv en riktig utmaning.

Är det någon av spelarna i Vittsjö du är bekant med sedan tidigare?
– Den enda är Ebba Hed. Hon är ett år yngre än mig men vi har varit på landslagsläger tillsammans, säger Amanda Persson.
Erika Nilsson, ordförande i Vittsjö GIK Hässleholms damsektion, är nöjd med förvärvet.
– Amanda har skrivit på ett kontrakt som är på ett plus ett år. Hon är en snabb vinnarskalle som gärna följer med i offensiven och är även en flitig landslagsspelare som i år spelat 13 landskamper med olika landslag.

– Hon är en spännande, ung spelare som vi är väldigt glada att få knyta till oss och vi ska gemensamt försöka se till att hon tar ännu ett kliv i sin utveckling. Det ska bli väldigt roligt att följa Amanda i Vittsjötröjan under 2017.