Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det rådde blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson
Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det var blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte bara rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson
Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det var blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte bara rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson
Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det var blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte bara rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson
Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det var blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte bara rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson
Bussen mellan Önneköp och Hörby på busslinje 471 for av vägen på torsdagsmorgonen. Det var blixthalka på platsen och föraren fick inte stopp på bussen i en korsning utan den fortsatte bara rakt över vägen och ut på en åker. Foto: Jonas Karlsson

Blixthalkan: Buss körde av vägen utanför Hörby

HÖRBY Bussen mellan Önneköp och Hörby körde av vägen strax före klockan 8 på torsdagsmorgonen. Den fick inte stopp i korsningen vid Bo Altenstams Metallåtervinning i Råby och for rakt ut på en åker. Det rådde blixthalka på platsen.

Önneköpsbon Anders Larsson kom förbi olycksplatsen precis efter avåkningen. Han är ordförande i tekniska nämnden och var på väg till ett möte med nämnden i kommunhuset i Hörby. Det var snorhalt på platsen, berättar han.
– Det var så halt att bussen inte lyckades stanna i tid innan korsningen. Den fortsatte över den korsande vägen och ställde sig mitt ute i ett rapsstycke, berättar Anders Larsson.
Passagerarna och chauffören var redan ute ur bussen när han passerade olycksplatsen, och ingen verkade vara skadad.
– Men frågan är vad Trafikverket håller på med? De hade inte förberett ett dugg för att det kunde bli halka. Det var otroligt halt där ute, säger han.
– Jag tycker det är dåligt, och det är i högsta grad en säkerhetsfråga. Varför prioriterar de inte vägar med busslinjer? När det är kollektivtrafik på vägen borde de se till att det är säkert för bussarna att ta sig fram, säger Anders Larsson.
Inne i Hörby tätort hade kommunens personal varit ute tidigt på morgonen och saltat och grusat, och där var det inga problem med halka på torsdagsmorgonen.
– Från Råby gamla skola och in mot Hörby var det saltat och grusat. Vinterväghållningen i Hörby fungerar perfekt, berömmer Anders Larsson.
Jonas Karlsson

×