Annons

Låt inte hatarna vinna

Krönika Ge­nom vår tystnad ger vi hatet fritt spel­rum.
Opinion • Publicerad 19 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

Kom­mu­nal­rådet Pierre Es­björns­son (S), i Skurup lämnar sitt po­li­tiska upp­drag ef­ter att ha blivit ut­satt för ett brand­at­ten­tat i sitt hem. På fa­saden till huset hade nå­gon sprejat na­zis­tiska sym­boler.

Vi har allt­så na­zister som skrämmer och hotar po­li­ti­ker i vårt land och kan lyckas med sitt upp­såt att tysta en po­li­tisk röst. Det är inte en en­gångs­fö­re­te­el­se, många hotas men alla hot går lyck­ligt­vis inte till hand­ling. Dock är en enda män­ni­ska som be­gränsas i sin de­mo­kra­tiska gär­ning ett fall för myc­ket i ett land som vill kalla sig de­mo­kra­tiskt och rätts­sä­kert.

Annons

De na­zis­tiska rö­rel­serna i Sve­ri­ge är öp­pna med sitt bud­skap, ett bud­skap som grundas i hets mot folk­grupp, ändå tillåter vi dem att mar­schera på våra ga­tor.

Ytt­ran­de­fri­heten är vid och bred och det ska den vara, men den ska inte ge ut­rym­me åt dem som vill be­gränsa män­ni­skors fri­het, hetsar mot folk el­ler an­vänder hot och våld som ar­bets­me­tod.

Hat och hot ska tas på all­var. Här råder in­gen tvek­sam­het. Här finns en gro­grund vi alla kan vara med och be­kämpa och det handlar om vad man tillåter i det dag­liga sam­talet.

Det är i dag helt ac­cep­ta­belt att sprida för­akt gent­emot po­li­ti­ker och jour­na­lister. Of­tast sker det­ta i ano­nyma kom­men­tarer men ock­så i sam­man­hang där of­fent­liga per­soner med­verkar.

Om man be­mö­ter sak­lig kri­tik och grans­kning ge­nom att ifrå­ga­sätta grans­ka­rna istäl­let för att be­mö­ta sak­frå­gor, då bi­drar man ock­så till ett för­akt mot jour­na­lister som lätt kan spinna iväg.

Att begå brott mot sam­häl­lets grund­läg­gan­de de­mo­kra­tiska funk­tioner är att begå brott mot själva de­mo­kra­tin. När syf­tet är att tysta nå­gon och hindra hen att ut­fö­ra sitt de­mo­kra­tiska ar­be­te måste det be­dömas som all­var­liga brott även om in­gen kommer fy­siskt till skada.

Att hindra am­bu­lanser och po­liser på upp­drag för att rädda liv el­ler ut­reda brott måste ses som ett så all­var­ligt brott att in­satser måste kun­na göras di­rekt. Det går inte att vänta på att sam­häl­ls­klyf­tor ska slutas el­ler att utan­för­skap och seg­re­ga­tion ska sluta ex­i­stera el­ler vad man nu har för ur­säkt el­ler för­klaring till den­na brotts­lig­het.

Både Cen­ter­par­ti­et och Mo­de­raterna har för­slag i den rik­tningen, skärpta straff och mer re­surser till fö­re­byggande ar­be­te.

I de om­rå­den där sten­kas­ta­re och bil­brän­na­re re­gel­mäs­sigt åter­kommer måste den po­li­si­ära när­va­ron öka. Inte bara när det händer sa­ker utan som en na­tur­lig del i var­dagen. I fö­re­byggande syf­te.

Som en­skild per­son kan man bi­dra till att minska spri­dningen av hat ge­nom att göra sin röst hörd, säga emot, stödja per­soner som ut­sätts ge­nom att skriva upp­muntrande kom­men­tarer som mot­vikt. Ge­nom vår tystnad ger vi hatet fritt spel­rum.

Annons

Många tänker att ”det inte är nå­gon idé” att an­mäla el­ler säga emot per­soner som sprider hat och lögner i so­ci­ala me­di­er och kom­men­tars­fält.

Men vem har be­stämt det? Klart det spelar roll om vi som inte hatar säger emot, bi­drar med in­lägg så att ha­ta­rna för­svinner i mängden el­ler in­ser hur en­samma de är med sitt hat.

Om du ändå är där, gör din röst hörd.

Väljer du att vara tyst är det ditt val, in­gen an­nans.

Lars J ErikssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons