Samverkan möjligt för SD och M

Hässleholm Det mesta var klappat och klart för SD:s plats vid maktens bord i Hässleholm tillsammans med Alliansen.
– Vi skulle få vice ordförandeposterna, berättar Patrik Jönsson, vice gruppledare för SD i Hässleholm.

Den politiska röran och osäkra parlamentariska läget i Hässleholm har krattat för en fördjupad diskussion mellan Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkets Väl och Sverigedemokraterna.
Men Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra förekom sina partivänner i Hässleholm på tisdagen med att visa fram partiets policy, som klart visar att M inte samarbetade med SD. Policyn togs fram under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare.
– Jag är både förvånad och besviken. Här finns en gyllene chans att prova ett samarbete mellan alliansen och SD. Vi var redo att ta över styret tillsammans med alliansen i Hässleholm, förklarar Patrik Jönsson.

SD blev näst största parti i Hässleholms kommun i valet 2014 med över 22 procent av rösterna. M blev största borgerliga parti med drygt 13 procent.
Enligt Patrik Jönsson har SD och allianspartierna samt Folkets Väl haft bra och konstruktiva samtal i god anda om hur styret ska delas upp. Paketet måsta vara klart till fullmäktige den 23 januari.
– Både jag och partiets gruppledare Ulf Erlandsson har deltagit i det här arbetet, berättar Patrik Jönsson.
Enligt Patrik Jönsson har samtalen kommit så långt att man pratar om hur posterna mellan partierna ska fördelas i ett nytt styre nästa år. SD erbjuds bland annat ett antal tunga vice ordförandeplatser.
– Man måste sitta i presidiet för att få inflytande, poängterar han.

Patrik Jönsson säger att han vet att det finns en intern opposition mot Anna Kinberg Batra i det tunga skånska M-distriktet.
– Det är många som tycker det är dags att öppna dörren för Sverigedemokraterna. När deras partiledare går ut och vill rätta leden bland sina partikollegor i kommuner, regioner och landsting med ett dekret om inget samarbete så är jag ganska övertygad om att hon binder ris om sin egen rygg och att detta kan vara inledningen på början till slutet för Anna Kinberg Batras karriär som partiledare, säger Patrik Jönsson.

Vad händer nu?
– Nu väntar vi på besked från Moderaterna.
Ett villkor för SD:s medverkan i ett borgerligt samarbete är att Paviljongen i Officersparken inte ska rivas.
M gjorde halt i frågan på onsdagen.
Turerna i den frågan utreds närmare i artikeln på nästa sida i det här uppslaget.

Läs mer: Policyn kan ändras efter valet 2018

Torsten Karlson gräver i tidningsarkivet.

Dagens fråga

Har du fikat på kafé i sommar?

Loading ... Loading ...