Annons

Gåbortpresenter för alla tillfällen

Ung kultur I veckans Ung kultur-spalt tipsar Karin Anderberg om vackra presentböcker.
Publicerad 23 december 2016 • Uppdaterad 25 november 2021

En julklapp i sista stund eller en fin gåbortpresent? Varför inte en av höstens fina presentböcker? Agnes-Margrethe Bjorvand, text och Lisa Aisato, bild, har gjort en väldigt fin bok om Astrid Lindgren, Modernista. Som det står i förordet, en bok att läsa från pärm till pärm eller att bläddra och läsa lite i var som helst.

Vi får i ord och bild följa Astrids liv och se var hon funnit inspiration till sin fantastiska bokproduktion. Vi kan läsa om storebror Gunnar, kompisen Madicken, luffarna, drängarna och pigorna, gårdarna som blev Bullerbyn och Katthult men också om traumat att Astrid inte kunde ta hand om sin son Lasse när han var liten, eftersom hon var ogift mor. Boken passar för alla åldrar som stiftat bekantskap med Astrid Lindgrens böcker.

Annons

En annan allåldersbok för alla barn och vuxna är Stefan Casta och Bo Mossbergs bok Sofis Naturbok, Opal. Det är en samlingsvolym av Sofis blomsterexpedition, Sofis trädexpedition, Sofis bärbok och Sofis svampbok.

Sofi är en liten myra och med hennes hjälp får vi bekanta oss med både ätliga bär och giftiga svampar. Det är en bok som varar länge, det finns mycket att läsa och att titta på. Bara till att välja allt efter säsong, bärboken när alla snår och buskar är fulla av bär, svampboken framåt höst och de andra närhelst man har lust. Varje uppslag ägnas åt en art, med bilder på blad, blommor, frukter och bär. Myran Sofi finns med överallt och det finns små detaljer att leta efter lite här och där.

Böcker av helt annat slag är de båda böckerna om gudasagor. Nordiska gudar, nedtecknade och illustrerade av Johan Egerkrans, B Wahlströms, är en enastående vackert illustrerad och påkostad tyginbunden bok i stort format. Här berättas om alla asagudarna, världens tillblivelse enligt Völuspa och många av äventyren, sveken, hyssen. För alla som vill veta mer om Mimers brunn, Fenrisulven, Sleipner, Hugin och Munin, Yggdrasil och nornorna erbjuds här ett gyllene tillfälle till en såväl njutbar läsning som upplevelse av magisk konst.

I Odjuret i labyrinten och andra grekiska myter, återberättade av Annika Thor, illustrerade av Jacob Wegelius, Bonnier Carlsen finns de klassiska myterna från antikens Grekland. Precis som i den nordiska mytologin är gudarna och hjältarna både modiga, svekfulla, ränksmidande och falska. En guldgruva för den som vill veta mer om Medusas huvud, Kung Midas och hans åsneöron, Minotaurus och hans labyrint eller oraklet i Delfi.

Moderna sagor kan man läsa om i böckerna om Harry Potter. De två första böckerna, Harry Potter och de vises sten samt Harry Potter och hemligheternas kammare finns nu i vackert illustrerade upplagor. Utmärkta böcker för nya generationer barn som ska introduceras i Hogwards magiska värld.

Sexton år har gått sedan den första boken kom ut. De som trollbands av dem då kommer också att njuta av de stämningsfulla illustrationerna signerade Jim Kay, Rabén & Sjögren.

bild 1/4
Nordiska gudar
Odjuret i labyrinten
Astrid Lindgren
Sofis Naturbok
Nordiska gudar
Odjuret i labyrinten
Karin Anderberg
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons