Den svenska regeringen har stängt dörren för en gemensam dansk-svensk ansökan om en lokalisering av EMA i Öresundsregionen – i Skåne eller Köpenhamn. Arkivbild
Regeringen ansöker och inga andra, noterar Anders Lönnberg. Arkivbild

Besked: Barnsligt av Skåne stödja Danmark

Skåne ”Barnsligt och hialöst.” Så beskrivs Region Skånes besked att stödja Danmarks istället för Sveriges ansökan om att få EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, av regeringens samordnare Anders Lönnberg.

Regeringen har precis förlängt hans uppdrag som samordnare för life science och en av hans viktigaste uppgifter är att få EMA till Stockholm/Uppsala regionen.
I Skåne sätter man klackarna i marken och förordar i första hand en etablering på den här sidan sundet och i andra hand i Danmark, som också är med och tävlar om EMA, som slängs ut från England, efter brexit.
Regeringen har inrättat ett särskilt sekretariat på Socialdepartementet med uppdrag att planera och organisera Sveriges kandidatur.

Regeringen har även bestämt att EMA ska till Stockholmsregionen för där är förutsättningarna bäst i Sverige.
Stefan Löfvén och hans ministrar Helene Hellmark Knudsen, Mikael Damberg och Gabriel Wikström avfärdar allt prat om att EMA ska hamna i Skåne. Gabriel Wikström försvarade regeringens hållning inför Henrik Fritzon (S) regionstyrelsens ordförande, i Lund strax före jul, då han lyfte frågan om en lokalisering av EMA i Öresundsregionen.

Anders Lönnberg undrar vad skåningarna håller på med.
– Om inte Region Skåne accepterar att regeringen ansöker om EMA med placering i Stockholmsområdet så får det stå för dem. Till saken hör att Region Skåne inte har med saken att göra över huvud taget. Det är både barnsligt och hialöst av dem. Det finns ingen landsända som har fått så mycket som Skåne. Jag tänker bland annat på ESS och Max lab.

Men skadar inte den nationella osämjan Sveriges möjligheter att få EMA?
– Min samordning handlar om att få EMA till Sverige och där vill uppenbarligen inte Skåne vara med.

Carl-Johan Sonesson (M) regionråd i opposition vill att EMA hamnar i Öresundsregionen och helst i Skåne.
– Det är bra om EMA hamnar i Norden. Om vi tävlar med varandra kanske inte någon får det. Som skånepolitiker är Köpenhamn det bästa alternativet för mig. Jag undrar varför vi i Region Skåne inte har blivit involverade i Sveriges strategi kring ansökan om att få EMA och varför vi i regionen inte har haft en diskussion om vad ansökan innebär. Min spontana syn på det här är att vi sätter oss ner och pratar om hur vi tillsammans ska få EMA till Norden. Anders Lönnberg borde ha tagit upp frågan i samtal med oss.

Dagens fråga

Tror du att Storbritannien lämnar EU sista oktober?

Loading ... Loading ...