De tre stora sångerskorna Lena Pålsson (Anna-Karin Lennartsson), Charlotte Perrelli (Jessica Persson) och Kikki Danielsson (Camilla Isaksson) bråkar om vem som är störst i Wizex. Foto: Erik Nilsson
”Kalle Kanin”, en saga med bland annat berättaren Jörgen Sjöberg och i huvudrollen som Kalle Kanin, Pär Nymark. Foto: Erik Nilsson

Filterlös humor i Osbyrevyn 2017

På scen
#No Filter
Osbyrevyn 2017
Medverkande: Jessica Persson, Lars Magnusson, Camilla Isaksson, Jörgen Sjöberg med flera.
Borgen i Osby, lördagen den 30 december 2016.
pppp

Glöm bort Osby, glöm även bort Borgen och annat som förknippas därmed. Osbyrevyn är nämligen ett plask i en betydligt större ocean än den kommunala ankdammen där nyårsrevyer i regel brukar simma omkring. Högt tempo, förnämlig bakgrundsmusik, repliker som smattrade pang-pang, hårt stiliserad scenografi som onödiggjorde stökigt flyttande av rekvisita och teknik som flöt smidigt hela föreställningen igenom; så här går det till när proffs är i farten.

Det är sant att revyer ska upplevas live och inte i det distanserande TV-mediet. Men det ska ändå hävdas att det här var bättre än det mesta som sänts i televisionen från andra produktioner i betydligt större orter än Osby. Man anade den professionella attityden när ett sådant ess i leken som Özz Nûjen hördes i en förinspelning som inledde föreställningen med praktisk information till publiken.

De lokala makthavarna kom som väntat inte ifrån föreställningen med fjädrarna i behåll. Som när Lars Magnussons patologiskt berusade gäst i baren beskrev direktörernas fest i det kommunala bostadsbolaget. Eller när Anna-Karin Lennartsson i ett gråtmilt skillingtryck, ackompanjerande sig själv med sin jämmerfulla cittra, kved om kommunhusets renovering, Ögrab, vattentornet och kommunalrådsglytten. Anna-Karin visade liksom Jessica Persson, Camilla Isaksson och Pär Nymark stor förtrogenhet med dialekter i Hela Sverige ska leva. Man kunde till och med känna igen Monica Z:s Hagföss-idiom. Ingen Leif GW, ingen Fredrik Skavlan, ingen Zlatan, ingen Anna Karin Batra och heller ingen Jimmy Åkesson. Däremot en trovärdig Stefan Löfvén som sjöng Vår bästa tid var då. I varje sångnummer hakade publiken på med spontana taktmarkeringar medelst handklappningar.

Roligaste numret? Tja, varför inte jämnt skägg mellan det ovannämnda fyllot i baren och sagoberättaren Jörgen Sjöberg i sällskap med aktörerna Lars Magnusson, Jessica Persson, Anna-Karin Lennartsson, Camilla Isaksson och Pär Nyberg i en amatörmässig barnpjäs, framförd med avsikt att utverka kommunalt bidrag? Eller sammanträdet med Föreningen För Folk Med Dåligt Närminne.

De unga dansarna Lisa Eliasson och Moa Bäck befann sig hela tiden i rätt positioner och gav liv, rörelse och spänst åt föreställningen. Camilla Isaksson levererade aftonens sånginsats i Du har ett sätt. Vilken känsla och vilken styrka i rösten. Bra sång även av Jörgen Sjöbergs countryartist som i släktröran blev morfar till sig själv och av den stormagade och samdansade trion Lars Magnusson, Jörgen Sjöberg och Pär Nymark i parodin på en gammal israelisk Eurovisionen-schlager.

Föreställningen blev något överlastad av toaletthumor i slutet av andra akten. Kanske av rädsla för att inte skratt-seismografen skulle nå tillräckligt hög höjd. Men det var onödiga farhågor. Programmet stod ledigt på egna ben ändå. Inte ens bajset hindrar ett så högt betyg som fyra pantrar av fem. Men det var mycket nära att också den femte kissemissen fallit på plats.

På scen
#No Filter
Osbyrevyn 2017
Medverkande: Jessica Persson, Lars Magnusson, Camilla Isaksson, Jörgen Sjöberg med flera.
Borgen i Osby, lördagen den 30 december 2016.
pppp