GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Förorenat sågverk blir fråga för domstol

Osby • Publicerad 11 januari 2017 • Uppdaterad 25 november 2021

På den berörda fastigheten i Hökön har det bedrivits sågverksamhet sedan 1947.

Möckeln Wood, som är det bolag som driver sågverket, ville dock inte betala för markundersökningen och överklagade därför ärendet vidare till länsstyrelsen. För det första, menar de, har det förflutit så lång tid sedan träskyddsbehandlingen bedrevs att det inte längre är nödvändigt med någon undersökning. För det andra har Möckeln Wood bara bedrivit sågverket sedan 1989. När de köpte anläggningen åtog sig säljaren att sanera och bortforsla doppningskaren och under de 27 år som gått sedan dess har ingen doppningsverksamhet bedrivits på fastigheten.

Det sistnämnda ifrågasätter inte länsstyrelsen. De menar dock att bolaget har övertagit en verksamhet som bedrivit sågverk i vilken denna behandling ingick.

Bolaget överklagade då ärendet vidare till Mark- och miljödomstolen. I sitt överklagande skriver Möckeln Wood att lönsamheten för sydsvensk träindustri under flera år varit mycket svag och så även för dem. ”Dock anser vi som ägare till verksamheten att trenden brutits åt det positiva hållet [ ...] som möjliggör att vi om vi ges mer tid kommer att kunna utföra aktuell markundersökning”, skriver de. Dock inte inom de åtta månader som länsstyrelsen beslutat, utan först år 2021.

Vidare upprepar bolaget att ingen virkesdoppning skett på fastigheten under deras totala verksamhetstid “och att avvakta ytterligare fyra år torde inte försämra miljön nämnvärt” och de fortsätter med att konstatera att ”en markundersökningskostnad på 100 000- 150 000 kronor blir i nuläget ett tungt åtagande för en verksamhet som behöver allt tillgängligt rörelsekapital för att utvecklas”.

Marcus Karlsson
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.